Samtrafiken i Sverige AB

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Resrobot)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samtrafiken i Sverige AB
Samtrafiken.png
Logotypen för Samtrafiken
Org.nr556467-7598
TypAktiebolag
SäteStockholm[1]
NyckelpersonerGerhard Johannes Wennerström (VD)
BranschKollektivtrafik
Historia
Grundat1993
Övrigt
Webbplatswww.samtrafiken.se

Samtrafiken i Sverige AB grundades 1993 och ägs av alla regionala kollektivtrafikmyndigheter samt merparten av de kommersiella trafikoperatörerna. Samtrafikens kunder är företag och myndigheter som erbjuder tjänster för kollektivtrafik och kombinerat resande i Sverige och Norden.

Samtrafikens ambition är att vara branschledande inom tre fokusområden: kollektivtrafikdata, branschstandarder och kombinerat resande. Samtrafiken utvecklar samarbeten och erbjuder tjänster inom informations- och biljettlösningar för kollektivtrafikbranschen i syfte att skapa ett gemensamt mervärde för våra ägare, vilket gynnar både trafikaktörer och resenärer.

I kärnverksamheten ingår dels att koordinera hela landets trafikinformation, exempelvis avgångstider och hållplatser, dels att kombinera olika aktörers trafikdata och biljettformat. Detta ger partnerföretag, ägare och andra organisationer möjlighet att sälja både egna och andras resor. På så vis kan resenärernas kombinerade resebehov från start till mål paketeras i ett och samma köp.

På uppdrag av Transportstyrelsen samlar Samtrafiken in och sammanställer trafikdata (ex avgångstider och hållplatser) från Sveriges trafikföretag. Datat samlas i Riksdatabasen som är grunden för flera av Samtrafikens tjänster. [2]

Med hjälp av standarder skapas lösningar för kombinerat resande. Samtrafiken och partners samarbetar för att etablera en branschpraxis inom biljettstandarder. Samtrafiken förvaltar idag branschsamarbetet BoB (biljett- och betalstandarden) vilket möjliggör samarbeten över läns- och systemgränser.

Resplus-biljett[redigera | redigera wikitext]

Samtrafiken har kombinerat resor i Sverige sedan 1993 med biljettsamarbetet Resplus[3] som möjliggör för resenären att boka och resa med flera operatörer i ett och samma köp. I en sådan biljett ingår åtagandet att man blir transporterad till resmålet, även om en försening hos en operatör gör att man missar en avgång hos nästa operatör i samma biljett. Då åtar sig operatörer att man får åka med en senare avgång. Om man istället köper biljetter separat från varje operatör kan man bli stående eftersom biljetter, särskilt på fjärrtåg, vanligen gäller en specifik avgång, och har man missat den gäller inte biljetten längre, även om det berodde på föregående operatörs försening.

Portalen Trafiklab[redigera | redigera wikitext]

På uppdrag av branschen tillgängliggör Samtrafiken sedan 2011 all öppen kollektivtrafikdata via portalen Trafiklab (trafiklab.se).

Genom API:er (standardiserade programmeringsgränssnitt för specifika applikationer) kan fristående utvecklare kostnadsfritt ta del av all den information som kollektivtrafiken genererar dagligen för att utveckla innovativa resetjänster.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GRID-ID: grid.451911.9.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Vårt uppdrag -”. samtrafiken.se. Arkiverad från originalet den 6 januari 2018. https://web.archive.org/web/20180106063504/https://samtrafiken.se/samtrafiken/vart-uppdrag/. Läst 27 augusti 2019. 
  3. ^ ”Resplus -”. samtrafiken.se. https://samtrafiken.se/tjanster/resplus/. Läst 27 augusti 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Resplus webbplats (information)
  • ResRobot (tågtidtabeller, försäljning av tåg- och bussbiljetter samt sökmotor för all kollektivtrafik i Sverige inkl flyg)