Samtrafiken i Sverige AB

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Resrobot)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Samtrafiken i Sverige AB
Samtrafiken.png
Logotypen av Samtrafiken
TypAktiebolag
NyckelpersonerGerhard Johannes Wennerström (VD)
BranschKollektivtrafik
Historia
Grundat1993
Övrigt
Webbplatswww.samtrafiken.se

Samtrafiken i Sverige AB är ett tjänsteutvecklingsföretag inom kollektivtrafikbranschen som bildades 1993 och ägs av 37 olika trafikföretag som alla har lika stor ägarandel. Samtrafiken utvecklar IT-tjänster, för trafikföretag, som ska göra kollektivt resande enklare, mer tillgängligt och mer pålitligt. Företagets vision är att bidra till hållbar samhällsutveckling genom att i samverkan öka branschens effektivitet, lönsamhet och framtida utveckling.

Samtrafiken arbetar främst med samordning av trafikplaneringen genom tjänster som Resplus, planeringssamverkan och tidtabeller. Företaget står också bakom tjänsterna Ledsagningsportalen, ett system för samarbete kring ledsagning, och Resrobot en reseplanerare som samlar hela Sveriges trafikinformation.

Den största tjänsten är Resplus som är ett biljett- och resesamarbete där drygt 50 av Sveriges trafikföretag och ungefär 3 500 orter binds ihop. Med Resplus får resenären hela resan på en biljett, oavsett vilka delsträckor som ingår. På en och samma biljett kombineras fjärrtåg, regionaltåg, lokal- och pendeltåg, expressbussar, regionalbussar, stads- och lokalbussar, tunnelbana, spårvagn och färjor. Tanken med Resplus är att resenären ska få en enkel och trygg resa hela vägen.

Köper man Resplusbiljett får man en "kom-fram-garanti" som innebär att man garanteras att komma fram under samma dygn, annars utgår ersättning. Biljetten gäller alltså på senare förbindelser vid missad anslutning. Dvs ett bättre skydd än respektive deltagande företags restidsgarantier som bara gäller förseningar på deras egna sträckor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Resplus webbplats (information)
  • ResRobot (tågtidtabeller, försäljning av tåg- och bussbiljetter samt sökmotor för all kollektivtrafik i Sverige inkl flyg)