Revolutionära Internationalistiska Rörelsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Revolutionary Internationalist Movement (vanlig akronym är RIM) är en internationell kommunistisk organisation som uppehåller Marxism-Leninism-Maoism och har som målsättning att upprätta en ny kommunistisk international. Organisationen grundades på ett möte i London år 1984, och söker att förena partier med en Marxist-Leninist-Maoistisk ideologi internationellt till en enad politisk tendens. RIM anser att den Maoistiska strategin känd som folkkrig är den mest effektiva strategin för en Marxistisk revolution i tredje världen och stöder aktivt partier som väljer denna strategi.

Politiska mål[redigera | redigera wikitext]

RIM:s målsättning är att organisera en ny kommunistisk international.

Maoistisk by i Nepal 2005

RIM:s medlemsorganisationer ser sig som representanter för en verklig maoism. Men de stöttar inte bara Maos efterlämningar utan även De fyras gäng och Kulturrevolutionen. De anser att alla ledare i Kina efter Maos död är kontrarevolutionärer - speciellt brännmärker man Deng Xiaoping. Det betyder inte att man strängt följer Maos ord, till exempel så var Mao emot bildningen av en ny international och han ogillade termen maoism.

Många av de anslutna partierna fostrar en persondyrkan och lägger stor vikt vid ledarens ord.

RIM:s verksamhet[redigera | redigera wikitext]

RIM gör väldigt lite offentlig verksamhet. Det som finns är en webbplatsInternet och ett elektroniskt nyhetsbrev. Men deras verksamhet är mest känd för de anslutna partiernas framgångar, främst Perus kommunistiska parti (under ledning av Sendero "Gonzalo" Luminoso) och Nepals kommunistiska parti[1] (som lyckades störta landets monarki).

RIM publicerar en tidning kallad A World To Win (svenska: En värld att vinna)

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Nepal Communist Party

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]