Rickenbacker (musikinstrument)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Rickenbacker.
Rickenbacker International Corporation
Rickenbacker logo.svg
TypPrivat
HuvudkontorSanta Ana, Kalifornien, USA
BranschMusikinstrument
Historia
Grundat1931
GrundareAdolph Rickenbacher
George Beauchamp
Övrigt
Webbplatswww.rickenbacker.com
Rickenbacker 330 JG. Förstärkaren i bakgrunden är en VOX Valvetronix AD60VT

Rickenbacker är en amerikansk tillverkare av elgitarrer och elbasar. Företagets säte är Santa Ana, Kalifornien. Företaget grundades 1931 av Adolph Rickenbacker och George Beauchamp under namnet Ro-Pat-In.

Gitarrerna från Rickenbacker har en viktig plats i populärmusikens historia. Inte minst för att företaget (innan namnbytet) tillverkade den första serieproducerade elgitarren - den så kallade "the Frying Pan", alltså "Stekpannan". Ett namn den fått på grund av sin form, som påminner om en stekpanna.

Gitarrernas särpräglade design och ljudkaraktär gjorde dem mycket populära under 1960-talet. John Lennon i Beatles spelade på en Rickenbacker 325 på så gott som alla inspelningar och vid alla liveframträdanden fram till 1964. George Harrison (Beatles), Roger McGuinn (Byrds) och Carl Wilson (Beach Boys) använde ofta Rickenbackers 12-strängade modell 360/12 under 1960-talets mitt. Pete Townsend (The Who) använde Rickenbackergitarrer under samma period. Tom Petty och Paul Weller spelar också för det mesta på dessa gitarrer, och R.E.M.:s Peter Buck är mer eller mindre synonym med sin svarta Rickenbacker 360 Jetglo, som han haft sen 1981 och använt på samtliga R.E.M.-album.

Den klassiska elbasen, modell 4001, användes flitigt av Paul McCartney (Beatles) under det sena 1960-talet och under 1970-talet i hans period med bandet Wings. Annars är 4001-basen ett vanligt val för många basister i hårdrocksband, kanske inspirerade av artister som Lemmy Kilmister (Motörhead) som alltid spelade på en Rickenbacker 4004LK (hans egen signaturmodell som är baserad på en Rickenbacker 4004). John Entwistle, The Who använde även han en Rickenbacker 4001 i mitten på 60-talet. Freddie Wadling i Cortex använde även en Rickenbackerbas från deras start 1980 fram till 1985 då han gick över till en Fenderbas.

Rickenbackerbasar kännas igen på sitt ljud genom den tydliga diskant som finns med i tonen. Den breda ljudbilden gör basen mer eller mindre unik och samtidigt väldigt populär bland många basister. De har nämligen större chans att höras klart och tydligt i den övriga ljudbilden. Rickenbackergitarrernas karaktär är motsatsen till basarna. Tonen karaktäriseras av en rund ton som inte gärna sticker ut.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]