Riddick Bowe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Riddick Bowe
Riddick Bowe
Boxning, herrar

Nation:  USA

Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Silver Seoul 1988 Boxning, supertungvikt

Riddick Lamont Bowe, född 10 augusti 1967 i Brooklyn, New York, är en amerikansk tidigare tungviktsboxare, som var världsmästare 1992-1993 och 1995-1996. Som amatör tog han silver i OS 1988 efter förlust i finalen mot Lennox Lewis.

Bowe är mest känd för "Trilogin" mot Evander Holyfield där Bowe vann mästarbältet i match 1 (poäng 12 ronder) men sedan förlorade det i match 2, mycket knappt på poäng. En av matcherna (nr 2) är känd som "The Fan Man Fight" då en fallskärmshoppare landade i ringen och orsakade stor oreda.

Riddick, som efter OS-silvret 1988 av elaka tungor kallades för "Ridiculous", var en mångsidig boxare och spåddes kunna regera ringen i många år, speciellt då forne mästaren Mike Tyson samtidigt satt i fängelse.

1996 slutade Bowe oväntat att boxas, efter endast en förlust under karriären (mot Holyfield), för att gå med i USA:s marinkår. Hans två sista matcher vann han båda på diskvalifikation 1996 mot polacken Andrzej Gołota, som i båda mötena slog sin motståndare under bältet.

Efter karriären dömdes Riddick Bowe, som vuxit upp i samma kvarter som Mike Tyson, till fängelse för att ha kidnappat sina barn och sin fru. Efter fängelsevistelsen har han försökt göra comeback (2005). Bowe är dock bara en skugga av sitt forna jag och kommer troligtvis aldrig mer att figurera i några VM-matcher.