Robert Mueller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Robert Mueller
Född7 augusti 1944
New York
NationalitetAmerikansk
Yrke/uppdragJurist, ämbetsman
Känd förChef för FBI

Robert Swan Mueller III, född 7 augusti 1944 i New York, är en amerikansk jurist och ämbetsman.

Robert Mueller är äldst av fem barn till tjänstemannen Robert Swan Mueller och Alice C. Truesdale. Han växte upp utanför Philadelphia i USA och studerade statsvetenskap på Princeton University med en kandidatexamen 1966 och på New York University med en magisterexamen i internatienella relationer 1967. Han disputerade senare, 1973 i juridik på University of Virginia.

Han genomgick utbildning till officer i Marinkåren från 1968 och tjänstgjorde som plutonchef i ett skyttekompani i Vietnamnkriget juli 1968–1969. Han fick ett flertal militära utmärkelser under denna tjänstgöring. Efter återkomst till USA och fortsatt utbildning i juridik, arbetade han på en advokatfirma i San Francisco 1973–1976 innan han inledde en karriär inom det federala rättsväsendet. Under perioder tjänstgjorde han på privata advokatbyråer. Åren 1998–2001 var han federal åklagare och chef för norra distriktet i [[[Kaifornien]].

Han utnämndes av George W. Bush till chef för FBI i september 2001, efter att ha godkänts av USA:s senat med röstsiffrorna 98–0. Han ombads 2011 av president Barack Obama att tjänstgöra två ytterligare år utöver den normala tioårsperioden. Han avgick i september 2013., för att ersättas av James Comey.

Efter chefsperioden i FBI har Robert Mueller undervisat på Stanford University och senare varit partner i en advokatbyrå i Washington D.C..

Särskild utredare för USA:s justieministerium[redigera | redigera wikitext]

Beslut den 17 maj 2017 av biträdande justitieministern Rod Rosenstein
Huvudartikel: Utredningen i USA om rysk inblandning i valen 2016

Robert Mueller utnämndes i maj 2017 till särskild utredare av frågan om möjlig inblandning av ryska intressen i presidentvalet 2016.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel är baserad på artikeln Robert Mueller på engelskspråkiga Wikipedia.