Root beer

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ett glas skummande root beer

Root beer är en klassisk amerikansk läskedryck som främst är smaksatt med artificiell sassafras, ofta blandat med tuvvaktelbär och sarsaparill. En viss smaklikhet med tuggummit Jenka och tandkrämen röd Tättintill finns, möjligen beroende på vaktelbäret.

Root beer säljs oftast alkoholfri, tillverkad av extrakt och kolsyrat vatten, men det förekommer även alkoholhaltiga varianter som tillverkas genom en jäsningsprocess med extrakt, socker och jäst.

Root beer i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Det förekommer direktimporterad root beer på burk i vissa svenska livsmedelskedjor, till exempel Ica Maxi. Burkarna har försetts med påklistrade lappar med ny streckkod och svensk innehållsförteckning, för att möjliggöra pantning och för att uppfylla bestämmelserna om att livsmedel som säljs i Sverige måste ha innehållsförteckning på svenska.

Kopparbergs Bryggeri tillverkar Frank's Root Beer, med en alkoholhalt på 4,0%[1]. Frank's Root Beer säljs dock ej i Sverige, utan är framtagen för den brittiska marknaden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kopparbergs Brewery launches Frank's Root Beer” (på engelska). Talking Retail. Arkiverad från originalet den 27 november 2011. https://web.archive.org/web/20111127040619/http://www.talkingretail.com/products/product-news/franks-launches-alcoholic-root-beer. Läst 13 augusti 2011.