Tuggummi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tuggummin med glaserad yta.
Tuggummi i bladform.
Kvinna blåser bubblor av tuggummi.

Tuggummi (Tugg-gummi, eng. chewing gum), ursprungligen ett amerikanskt njutningsmedel, som bereddes av chiclegummi (mjölksaften av Manilkara chicle), socker, pepparmyntsolja och andra aromatiska ämnen. Tuggummi framställdes i stor fabriksmässig skala i Nordamerika redan kring år 1900. Formmässigt är tuggummin ofta tunna och rektangulära, men är även vanliga som runda kulor i tuggummiautomater och som glasspinnar. Tuggummi används även för att tillfälligt ge en bättre andedräkt.

Under 2000-talet har sockret i de flesta tuggummin ersatts med sötningsmedlet xylitol som är betydligt skonsammare mot tänderna och mot magen. Dessutom förekommer tandvårdstuggummi utan socker och nikotintuggummi som hjälpmedel vid rökavvänjning.

I Singapore råder förbud mot tuggummi.[1]

Xylitoltuggummi[redigera | redigera wikitext]

Xylitoltuggummi är en variant som innehåller det kariesförebyggande sötningsmedlet xylitol. Xylitol har däremot inte lika bra effekt mot karies som fluor.[2] Xylitoltuggummit rekommenderas av tandläkare[3] och det rekommenderas att man tar ett eller två stycken efter varje måltid för att motverka syraangrepp i munnen [4].

Bubbelgum[redigera | redigera wikitext]

Bubbelgum är en variant av tuggummi som främst är avsett för barn (dock ej yngre barn) och ungdomar. Dessa är lämpliga att blåsa luftbubblor med. Exempel på bubbelgum är Bugg och Hubba Bubba, se lista nedan.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Kåda från främst gran har tjänat som tuggummi i Sverige långt tidigare än fabrikstillverkningen startade. Detta var i första hand för att hålla tänderna rena.

Tuggummimärken[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kinder crime: Why a traveler was busted because of a chocolate egg” (på engelska). CNN. http://travel.cnn.com/explorations/life/10-things-not-bring-your-holiday-396838. Läst 29 mars 2013. 
  2. ^ ”Fluor ett måste på barnets borste”. Råd & Rön. http://www.radron.se/granskningar/tandkram-for-barn/. Läst 27 oktober 2015. 
  3. ^ Leaf.fi (på svenska) - historia ang. xylitol
  4. ^ http://www.wellou.fi/yleinen/index.html?p=yleinen_terve_suu&l=sv

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]