Roslagsloppet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Roslagsloppet
Roslagsloppet 8 2010.jpg
Roslagsloppet 2010
Sport(er)Båtsport
PlatsRoslagen, Sverige Sverige
År1962-

Roslagsloppet började redan 1962, och är ett av världens större offshore race sett till antalet deltagare. Starten går på Stockholms ström och målet är i Öregrund efter cirka 135 sjömil racing. Loppet är också nu mer finalen på Öregrunds båtfestivalvecka.

2010 tilläts för första gången vattenskotrar i Roslagsloppet
Lätt, högtrycksskrov Thundercat i Roslagsloppet 2010
Roslagsloppet 2010
Volvo deltavingskrov "flyger" stabilt och motverkar nose-over. Roslagsloppet 2010
Roslagsloppet 2010

Roslagsloppet har tillhört de stora sommarevenemangen i Öregrund ända sedan början av 1960-talet, det decennium då loppet hade sin verkliga glansperiod. Det var år då båtintresset växte sig allt starkare, då många skaffade sig båt, det köades till båtmässorna och då även de stora dagstidningarna började skriva om båtsport, till exempel Expressen satsade hårt på Roslagsloppet, gav förhandstips och gjorde stora reportage. Roslagsloppets program trycktes i massupplaga och fanns veckan före loppet i varenda tidningskiosk i Roslagen.

Samarbetet med Expressen gällde inte minst Getingloppet, som gick från Öregrund till Mariehamn och tillbaka. Det var ett offshorelopp, dvs havslopp, och ingick i den stora internationella offshoresportens världsmästerskap. Det betydde att världens allra snabbaste stora fartbåtar kom till Öregrund. Dagen före Roslagsloppet, som på den tiden gick från Stockholm, var staden sig inte lik. Överallt på gatorna trängdes folk, båtar sjösattes med trailers. Vid depån vid hamnkontoret gjordes en sista översyn av stora utländska fartbåtar, vilkas like inte fanns i svenska vatten. I hamnen var det en livlig rörelse. Alla som hade motorbåt gav sig ut för att se loppet på nära håll. Efter målgången kunde man ta sig en närmare titt på tävlingsbåtarna, som låg förtöjda vid varje tillgänglig plats i hamnen.

Roslagsloppet var sommarens stora fest i Öregrund. ÖRK fyllde också ut pauserna mellan de olika tävlingsklassernas målgång med intressanta programpunkter, t.ex. demonstration av sjöräddningsinsatser eller en konstflyguppvisning. I dag skrivs inte mycket om Roslagsloppet i tidningarna. Televisionens sportjournalister finner en bra putt på golfbanan mycket mer dramatisk än en tvekamp mellan fartbåtar i fyrtioknopsfart. Racerbåtsklubben har också ont om pengar sedan en kassör förskingrade kassan och är därför i hög grad beroende av biljettintäkterna, varav följer att det finns avspärrningar överallt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]