Roslagen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Roslagen (olika betydelser).
Folklanden i Svitjod (Uppland/Gästrikland), där nutidens Roslagen ungefär motsvaras av Roden (i gult).
Söderöra i Roslagen, en av de många skärgårdsöarna i Stockholms skärgård

Roslagen är ett kustområde i östra Uppland, norr om Stockholm. Till Roslagen räknas vanligen skärgården utanför Upplands kust samt fastlandet närmast innanför denna, och innefattar därmed både öar och fastland längs Upplands kust. Det finns inga entydiga gränser för Roslagen, som ungefärligen omfattar området från och med Danderyd i söder till och med Östhammar i norr.

Somliga anser att Roslagen har en mindre utsträckning, och bara omfattar Vaxholms, Österåkers, Norrtälje och Östhammars kommuner,[1] medan andra räknar in hela Värmdölandet i söder och förlägger den norra gränsen till Älvkarleby.[2][3] Kommunerna Danderyd, Lidingö, Täby och Vallentuna ingick i den tidigare Södra Roslags domsaga (sedan april 2007 en del av Attunda domsaga).

Norrtälje brukar ibland kallas för Roslagens huvudstad.[4] Andra större samhällen i Roslagen är Djursholm, Hallstavik, Rimbo, Täby, Vaxholm, Åkersberga, Älmsta, Öregrund och Östhammar. De största öarna i Roslagen är Lidingö, Väddö, Ljusterö, Vätö, Gräsö och Singö.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Roslagens gamla namn Roden är ett urgammalt begrepp, benämningen på kustlandskapens yttersta delar i Svitjod, såväl som strandlandskapet ända in i Mälaren,

Håkanstenen vid HovgårdenAdelsö nämns bryten Tolir som Bryte i Roden. I den medeltida Östgötalagen[5] nämns också jarls bryte i Rodens bo. I skriftliga källor nämns Roslagen för första gången år 1493 då stavat som Rodzlagen.

Ortnamnet Roslagen har uppkommit genom en relativt sentida (1400-tal) sammanslagning av "Roden" och "skeppslag". Roden har med kustfolket att göra, de som ror, dvs framför båtar med rodd. Roden var alltså det äldre namnet på Roslagen. Fortfarande under indelningsverkets tid fram till 1900-talets början hade Roslagen anknytning till flottan snarare än armén, genom att de från Roslagen indelta männen inte var soldater utan båtsmän. I området finns en del bevarande båtsmanstorp.

Under 1900-talet har området utvecklats från att huvudsakligen vara en jordbruks- och fiskebygd till att vara ett förortsområde till Stockholm, där åtminstone den södra delen numera räknas till Storstockholm.

Företeelser som fått namn efter Roslagen[redigera | redigera wikitext]

Roslagen har givit namn till så skilda begrepp som fårrasen roslagsfår och båttävlingen Roslagsloppet. De delar av Stockholms och Upplands skärgårdar som ligger inom Roslagen kallas också för Roslagens skärgård och i det området har segelskutor av typen roslagsskuta varit vanliga. Moderna kommunikationer i området har fått namn efter området: Roslagsbanan och Roslagsvägen. I Stockholm finns Roslagsgatan, som är Roslagsvägens gamla förlängning i det som numera är innerstaden. De båda vägarna möts vid Roslagstull.

Svalbard finns berget Roslagsfjället.

Personer från Roslagen kallas rospiggar och ordet rospigg används ibland också som ett alternativt namn för roslagsskuta. Ett speedwaylag från Hallstavik har tagit namnet Rospiggarna.

Det finska namnet för Sverige, Ruotsi, har sitt etymologiska ursprung i namnet Roslagen.

Både Ryssland och Belarus har fått sitt namn från de vikingar som reste i österled från Roslagen. Dessa kallades ruser och bildade bosättningar i dagens Ryssland och Ukraina. Namnet kom med tiden att beteckna de slaviska folken i området och fördes över på statsbildeningen av Ryssland (rusernas land) [källa behövs].

För att bevara trä som står utomhus används ibland så kallad roslagsmahogny, en blandning av linolja, trätjära och terpentin.

Roslagens flagga[redigera | redigera wikitext]

Roslagens inofficiella flagga.

Sommaren 2020 lanserade en roslagsbo med flaggintresse, Erik Rudolfsson, Roslagens flagga. Den etablerades snabbt och saluförs via turistbyråer och marknadsföringsplattformar för Roslagen. Erik Rudolfsson sökte efter en befintlig flagga som representerade Roslagen och när han misslyckades beslöt han att utforma en själv. Flaggan är en mörkblå korsflagga med ett gult kors som har vita ytterlinjer. Den mörkblå färgen och gula korset alluderar till den gammalsvenska flaggan, svenska flaggan hade en mörkare blå ton före flagglagen 1906. Det gula är också en referens till postrodden till Åland och korsets vita ytterkant segling och det ombytliga havet. Havet med vita segel, vit gäss när det stormar och isen som ibland varken bär eller brister.[6][7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gerhard Nuss, Sven Jönsson, Kalbar, Gösta Linderholm, André Maslennikov, Tore Nordlinder, Annica Norström, Sune Olsson, Mats Rosenholm, Göran Sigfrid, Thorleif Svensson, Mats Rygard, Magnus Wegler, Mona Wiklund, Russel Young, Erik Åhman, Stina Sidwall (2006). Roslagen - en stund för dig själv. Vaxholms kommun, Österåkers kommun, Norrtälje kommun och Östhammars kommun. sid. 29 
  2. ^ Nordisk Familjebok (Uggleupplagan), s. 934, uppslagsordet "Roslagen"
  3. ^ Yngve Sjögren och Björn Uhrenius: Kors och tvärs i Roslagen, Almqvist & Wicksell Förlag AB, Stockholm 1980, s. 6
  4. ^ Yngve Sjögren och Björn Uhrenius: Kors och tvärs i Roslagen, Almqvist & Wicksell Förlag AB, Stockholm 1980, s. 51
  5. ^ ÖgL D XIV
  6. ^ ”Här är Roslagens egna flagga – nästa år kan alla rospiggar fira sin egen nationaldag”. norrteljetidning.se. 8 juli 2020. Arkiverad från originalet den 26 juni 2021. https://web.archive.org/web/20210626140841/https://www.norrteljetidning.se/logga-in/har-ar-roslagens-egna-flagga-nasta-ar-kan-alla-rospiggar-fira-sin-egen-nationaldag. Läst 26 juni 2021. 
  7. ^ ”Östhammarsbo designade Roslagens egna flagga”. unt.se. https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/elw37zwj. Läst 26 juni 2021. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]