Roy Bean

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Roy Bean, född 1825, död 1903, var en amerikansk fredsdomare känd som "Lagen väster om Pecos" (eng. "The Law West of the Pecos").

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bean föddes i ett fattigt hem i Mason County, Kentucky. Vid sexton års ålder lämnade han hemmet och begav sig till New Orleans, där han hamnade i trubbel och flydde till San Antonio, Texas. Där arbetade hans bror Sam med frakt till Mexiko. 1848 hade bröderna Bean öppnat ett handelskontor i den mexikanska delstaten Chihuahua. Roy Bean dödade dock en mexikansk man och med ett troligt mordåtal flydde bröderna till Sonora. Roy fortsatte till San Diego där han 1849 bodde hos sin storebror Joshua Bean, som året därpå blev vald till San Diegos förste borgmästare. Efter en mängd kriminella äventyr och deltagande i det amerikanska inbördeskriget hamnade Bean i San Antonio igen, där han 1866 gifte sig. I slutet av 1870-talet lämnade Bean fru och barn för att söka lyckan västerut. Hade han ont om pengar och ett brottsligt förflutet bakom sig. Det var 1800-tal och järnvägarna sträcktes från kust till kust i USA. Roy Bean begagnade sig av detta och följde tåget i spåren för att sälja whisky till rallarna. Han blev snabbt populär i lägren, han var storväxt, hade personlighet och använde en massa juridiska termer, som han faktiskt lärt sig från alla de gånger han själv stått inför rätta. Det var mycket rasbråk mellan kineser, afrikaner och amerikaner. Och då fick Bean träda in som domare. Snart kom kavalleriet med desperados[förtydliga] långväga ifrån. Hans rykte växte snabbt och 2 augusti 1882 blev han officiellt utsedd till fredsdomare i Vinegaroon, som inte var mycket mer en ett stort tältläger vid Pecosfloden.

Ett av hans mest berömda domslut är då han dömde ett lik till böter. Han skulle dödförklara en man som dött av en olyckshändelse. Pengarna han fick som ersättning tyckte han inte var nog, så han gjorde sig snabbt till fredsdomare istället för rättsdomare. Han visiterade kroppen och fann en pistol och 40 dollar. Då dömde han liket till 40 dollar böter för innehav av vapen.

Roy Bean i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Myten om Roy Bean har givit upphov till ett antal filmer som "Judge Roy Bean" (1956) och "The Life and Times of Judge Roy Bean" (1972), samt ett seriealbum med Lucky Luke: Domaren – Lagen väster om Pecos.

I filmen "The Westerner" (1940) spelar Walter Brennan "domaren" Roy Bean mot Gary Cooper.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Roy Bean