Säkerhetsglas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Säkerhetsglas och skyddsglas är två närbesläktade begrepp för att kategorisera vissa typer av glas.

  • Säkerhetsglas avser en typ av glas som förhindrar eller verksamt minimerar risken för personskador vid kontakt med glas. Dess egentliga benämning bör vara personsäkerhetsglas, men i praktiken används begreppet säkerhetsglas (jfr engelska safety glass)*.

Det finns ett flertal olika typer av glas som marknadsförs som "skyddsglas" eller "säkerhetsglas". De har alla varierande egenskaper och därför är de olika lämpade för olika ändamål. Här följer en kort beskrivning av glastyperna, deras egenskaper och exempel på användning.

Säkerhetslaminerat glas[redigera | redigera wikitext]

Vanligt planglas kan lamineras på en eller två sidor med en säkerhetsfilm. Den stora fördelen med säkerhetslaminering är att det är ett billigt sätt att göra en vanlig glasruta tåligare mot stötar och slag. Säkerhetsfilmen förhindrar också att glassplitter kastas omkring när rutan går sönder. Applikationen av säkerhetsfilmen kan göras utan att glasen måste bytas. Säkerhetsfilmen gör dock inte rutan i sig särskilt mycket starkare. Vid en inte allt för hög belastning går rutan sönder och måste ersättas (och ny film appliceras).

Laminerat glas[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Laminerat glas

Laminerat glas består av två eller fler glasskivor som "limmats" samman med en plastfolie. Kallas ibland för "lamellglas" och även felaktigt för "pansarglas". Laminerat glas kan göras mycket tjockt, vilket tillsammans med de sega mellanskikten gör det svårforcerat, t o m skottsäkert vid tillräcklig tjocklek. Laminerade glasrutor är tyvärr mycket dyra i inköp och dessutom besvärliga att installera. Den stora nackdelen är dock att laminerat glas är enkelt att spräcka (även om det håller ihop). Vilket gör det till ett dyrt material i utsatta miljöer.

Härdat glas[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Härdat glas

Härdat glas är upp till fem gånger starkare än vanligt glas, men när det väl går sönder så spricker det i ett otal småbitar. Det vet alla som till exempel tappat ett Duralex-glas i golvet. Bitarna i sig är dock inte vassa, vilket är förklaringen till att härdat glas används till till exempel sidorutor i bilar, busskurer och dryckesglas. Fördelarna med härdat glas är det är förhållandevis billigt och enkelt att installera. Nackdelarna är att härdat glas måste måttbeställas, då det inte går att skära efter härdningen, vilket leder till långa leveranstider. Härdat glas är heller inte särskilt svårforcerat. Ett lätt slag med ett vasst föremål räcker ofta för att krossa rutan.