Sätra brunns kyrka

Sätra brunns kyrka
Kyrka
Sätra brunns kyrka i Flemingsparken
Sätra brunns kyrka i Flemingsparken
Land Sverige
Län Västmanlands län
Sittplatser 450  [1]
Invigd 1867

Sätra brunns kyrka är en privatägd kyrkobyggnad inom Kila församlings område i Västerås stift. Kyrkan ligger i Sätra brunn i Sala kommun.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Illustration över en tidigare kyrka, föreställer Brunnshuset.
Äldre fotografi över kyrkan (1873).

Dagens kyrka är den tredje kyrkan på Sätra brunn. I samband med att kurortens etablering byggdes under åren 1705-1708 den första kyrkan, som då tillhörde Fläckebo socken. Denna brann dock ner, och den enda återstoden var ett kors som sattes på Brunnshusets tak. Den nerbrunna kyrkan ersattes 1760 med en andra kyrka, byggd på samma plats. Denna byggnad finns kvar och kallas sedermera Brunnskontoret. Byggnaden visade sig vara för liten som kyrka, och en ny sådan planerades att byggas mellan Läkarstugan och Björnbo. Dessa planer blev aldrig verklighet och istället förlades den nya kyrkobyggnaden till sin nuvarande plats i Flemingsparkens nordvästra del.

Den nuvarande kyrkan byggdes 18631866 och invigdes den 30 juni 1867 av biskop Carl Olof Björling. Kyrkans unika orgel donerades detta år av en brunnsgäst.[1] Kyrkan har främst fungerat som sommarkyrka, även om vissa gudstjänster har hållits på vintern. Under Kila kyrkas renovering 19351936 fungerade Sätra brunns kyrka som församlingskyrka för Kila församling. Kyrkan ägs dock inte av Kila församling, utan av Sätra brunns ekonomiska förening som driver kurorten.[1]

Kyrkan används idag främst till bröllop, konserter och konferenser. Flera kända artister har uppträtt i kyrkan, bland annat The Real Group, Lill-Babs, Robert Wells och Kalle Moraeus.[2]

Det nuvarande Brunnskontoret uppfördes 1760 och användes som Sätra brunns kyrka fram till 1866 då den nuvarande invigdes.
Brunnshusets takkors är den enda kvarlevan från den nedbrunna första kyrkan.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan har den tidstypiska formen av ett grekiskt kors. Den inrymmer ett enda rum i hela sin form. Altaret, den stora predikstolen och orgeln med läktare är ursprungliga för kyrkan, medan den lilla predikstolen och psalmnummertavlorna flyttats över från den tidigare kyrkan.[3]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Exteriör[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Brunnskyrkan”. 7 oktober 2013. http://satrabrunn.se/fest-brollop/brunnskyrkan/. Läst 23 juli 2016. 
  2. ^ ”Sätra brunns kyrka • KYRKOKARTAN.SE”. www.kyrkokartan.se. http://www.kyrkokartan.se/099798/S%25C3%25A4tra_brunns_kyrka. Läst 23 juli 2016. 
  3. ^ Hidemark, Ove (14 maj 2002). ”Byggnadsinventering i Sätra brunn, Vård och underhållsplan” (Bok). www.bebyggelseregistret.raa.se. Ove Hidemark Arkitektkontor AB. sid. 75-77. http://www.bebyggelseregistret.raa.se/bbr2/inventering/visaRelationer.raa?inventeringId=21120000081737. Läst 28 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]