Bladsteklar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Sågsteklar)
Hoppa till: navigering, sök
Bladsteklar
Tenthredinidae (aka).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Steklar
Hymenoptera
Underordning Växtsteklar
Symphyta
Familj Bladsteklar
Tenthredinidae
Vetenskapligt namn
§ Tenthredinidae
Auktor Latreille, 1802
Underfamiljer
Hitta fler artiklar om djur med

Bladsteklar eller sågsteklar (Tenthredinidae) är en familj i underordningen växtsteklar bland insekterna som omfattar cirka 9 000 arter.

Namnet sågsteklar kommer från ett kort äggläggningsrör, som honorna bär i en insänkning på undre sidan av bakkroppens spets och vars båda sidohälfter i undre kanten är försedd med sågtänder. Med detta redskap skär honorna skåror i de blad eller knoppar, i vilka de senare anbringar sina ägg.

Dessa steklar är omkring 10 millimeter stora insekter med brett huvud och en nedplattad kropp samt mjukt kroppshölje. Antennerna är raka, men växlande i form. De är ibland lång och trådlika och ibland kort och försedd med klubba i spetsen eller kamtandade. Dessa steklar är tröga flygare, som ofta träffas stillasittande på blad eller blommor. Några arter jagar små insekter eller livnär sig av nektar.

Larverna lever oftast fritt på bladen, stundom i stora sällskap, och liknar mycket små fjärilslarver. Många larver är färgade och utrustade såväl med 3 par korta bröstfötter som med ett antal bakre fotpar liknande fjärilslarvernas. Larverna har på varje sida om huvudet bara ett enda stort punktöga.

Många sågsteklar är svåra skadedjur på såväl barr- som lövträd och buskar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.