Växtsteklar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Växtsteklar
Pflanzenwespen fg01.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Underklass Bevingade insekter
Pterygota
Infraklass Neoptera
Ordning Steklar
Hymenoptera
Underordning Växtsteklar
Symphyta
Vetenskapligt namn
§ Symphyta
Auktor Gerstaecker, 1867
Familjer
Se text
Hitta fler artiklar om djur med

Växtsteklar (Symphyta) är den ena underordningen av insektsordningen steklar och omfattar cirka 10 000[1] arter. Det vetenskapliga namnet Symphyta kommer från latin och betyder "sammanvuxen", vilket åsyftar frånvaron av den tydliga avsmalningen (getingmidjan) i övergången mellan bak- och mellankroppen som kännetecknar den andra underordningen inom ordningen steklar, midjesteklarna. Växtsteklar förekommer huvudsaklig i områden med tempererat klimat. Tropikerna är betydligt fattigare på arter av denna grupp. I Sverige finns 661 bofasta arter.[2]

De har brett huvud och vanligen en bred bakkropp. Honan har ofta ett långt äggläggningsrör med vars hjälp hon lägger sina ägg i sådan levande växtvävnad (löv, barr, bladskaft, skott, ved med mera) som sedan kommer att utgöra föda åt larverna.[3] Oftast lägger honan bara ett ägg för varje ”inborrning” i värdväxten.[3] Det första bakkroppssegmentet är hos vuxna individer bra utvecklat och lika brett och tjockt som de övriga segmenten, vilket gör växtsteklarna mindre rörliga i bakkroppen än andra steklar.

Som larver lever de flesta växtsteklar av löv eller barr, men i Sverige finns det även en del, nämligen vedsteklar och halssteklar, som lever av död ved och utnyttjar rötsvampar som symbionter.

Flera arter är betydande skadedjur på växter. Honornas äggläggningsapparat är sågtandad och den största familjen, Tenthredinidae, i denna underordning kallas därför även för sågsteklar.

Familjer[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Symphyta”. Royal Entomological Society. https://www.royensoc.co.uk/publications/handbooks/symphyta-except-tenthredinidae-hymenoptera. Läst 4 oktober 2017. 
  2. ^ Symphyta - växtsteklar i Dyntaxa
  3. ^ [a b] Åke Sandhall, Karl-Johan Hedqvist (1977) Humlor, bin och andra steklar : Naturguide med 147 foton i färg. ICA bokförlag. ISBN 91-534-0420-3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]