Södra Skogsägarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Södra” leder hit. För järnvägsstationer som brukar kallas Södra, se Södra station.
Södra Skogsägarna ekonomisk förening
Org.nr729500-3789
TypEkonomisk förening
HuvudkontorSverige Växjö
Historia
Grundat1938
GrundareKronobergs läns Skogsägareförening u.p.a., Blekinge Skogsägareförening, Södra Kalmar Skogsägareförening, Norra Kalmar Skogsägareförening, Östergötlands skogsägareförening
Tidigare namnSydöstra Sveriges Skogsägareföreningars Förbund, Sydöstra Sveriges Skogsägares Förbund, Södra Sveriges skogsägares förbund
Ekonomi
Omsättning20 518 miljoner SEK
Rörelseresultat1 917 miljoner SEK
Vinst efter skatt1 518 miljoner SEK
Tillgångar23 104 SEK
Eget kapital9 495 SEK
Struktur
Ägare51 009 medlemmar
Övrigt
FotnoterHämtat från Södras årsredovisning för 2017

Södra Skogsägarna grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 51 000 skogsägare som medlemmar. Södra är också en internationell skogsindustrikoncern med 3 400 medarbetare runt om i världen. Omsättningen 2017 var 20,5 miljarder kronor. Södra producerar trävaror och träinteriörprodukter, pappers- och textilmassa och grön energi och tar vara på alla delar av trädet. Södra är en världsledande producent av massa och har även en av Europas största sågverksrörelser.

Södras huvudkontor i Växjö

Södra Skogsägarna eller bara Södra, har sitt huvudkontor i Växjö och verksamheten är uppdelad i tre affärsområden:

  • Södra Cell
  • Södra Wood
  • Södra Skog

Förutom de verksamheter som är ordnade i egna affärsområden bedriver Södra även handel med energi i form av grön el och fjärrvärme som produceras av enheterna i affärsområdena.

Södra Skog[redigera | redigera wikitext]

Södra Skog köper in skogsråvara från medlemmarna och levererar den till Södras industri. Södra Skog utför dessutom skogliga tjänster och sköter på uppdrag medlemsskogar genom hela kretsloppet från plantering och skogsvård till slutavverkning, markberedning och återplantering. Verksamheten är lokalt förankrad i 19 geografiska verksamhetsområden och 36 skogsbruksområden.

Inom Södra Skog finns även:

  • Södra Skogsenergi som hanterar biobränslen. Företaget levererar i huvudsak till värme- och kraftvärmeverk, industrier och pelletsfabriker.
  • Mönsterås Hamn lastar och lossar fartyg för Södra.
  • Södra Metsad och Sodra Mezs äger och förvaltar mark i Estland och Lettland.

Södra Wood[redigera | redigera wikitext]

Södra Wood omfattar två produktsegment: sågade trävaror och interiörträprodukter. Vid egna sågverk och hyvlerier produceras sågade och hyvlade byggprodukter för högkvalitativa ändamål. Interiörträprodukterna omfattar lister, paneler och golv. Södra Wood erbjuder också pellets, kutterspån och andra biprodukter från vedråvaran.

Sågverken tillverkar främst konstruktionsvirke och byggprodukter i trä som används till bland annat takstolar, golvbjälklag, reglar och ytterpaneler. Mycket av virket används också till skyddande emballage i form av pallar och lådor. Produkterna är skogscertifierade och miljöcertifierade enligt PEFC och FSC. Den största marknaden för sågade trävaror är Sverige, men export sker även till de flesta europeiska länder samt USA, Japan och Mellanöstern.

Södra har interiörträverksamhet i Sverige, Danmark och Litauen men säljer även produkter till andra marknader.

Södra Cell[redigera | redigera wikitext]

Södra Cells massafabrik i Mörrum.

Södra Cell är med sina tre massabruk i Värö, Mörrum och Mönsterås en av Europas ledande tillverkare av massa för avsalumarknaden. Cirka 80 procent av produktionen utgörs av barrmassa, resten av lövmassa. Vid bruket i Mörrum tillverkas dessutom textilmassa. Södra är en betydande leverantör av biobränsle, grön el och fjärrvärme.

Södra Cell har också ägt två bruk i Norge. Sulfatmassabruket Södra Cell Tofte i Hurum lades ned 2013,[1] och massabruket FollaCell i Follafoss, som tillverkade kemisk-termomekanisk massa, avyttrades hösten 2013 till österrikiska Mayr-Melnhof Karton.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dagens Industri 6 nov 2013
  2. ^ ”Smålands-Posten”. http://www.smp.se/nyheter/sodra-cell-saljer-massafabrik-i-norge(3813396).gm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]