Södra Skogsägarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Södra” leder hit. För järnvägsstationer som brukar kallas Södra, se Södra station.
Södra Skogsägarna ekonomisk förening
Org.nr 729500-3789
Typ Ekonomisk förening
Huvudkontor Sverige Växjö
Historia
Grundat 1938
Grundare Kronobergs läns Skogsägareförening u.p.a., Blekinge Skogsägareförening, Södra Kalmar Skogsägareförening, Norra Kalmar Skogsägareförening, Östergötlands skogsägareförening
Tidigare namn Sydöstra Sveriges Skogsägareföreningars Förbund, Sydöstra Sveriges Skogsägares Förbund, Södra Sveriges skogsägares förbund
Ekonomi
Omsättning 16 580 miljoner SEK
Rörelseresultat -417 miljoner SEK
Vinst efter skatt -594 miljoner SEK
Tillgångar 15 998 SEK
Eget kapital 9 495 SEK
Struktur
Ägare 50 813 medlemmar
Övrigt
Fotnoter Hämtat från Södras årsredovisning för 2013
Södras huvudkontor i Växjö

Södra Skogsägarna eller bara Södra med säte i Växjö, är Sveriges största skogsägarförening. Södras verksamhet är uppdelad i tre affärsområden:

  • Södra Cell AB som omfattar Södras massabruk i Mönsterås, Mörrum och Värö.
  • Södra Wood som omfattar Södras sågverk med produktionsenheter (i Kisa, Långasjö, Mönsterås, Orrefors, Unnefors, Värö och finska Fredrikshamn) samt produktion av interiörträprodukter som golv, lister och panel.
  • Södra Skog som har som huvuduppgift att införskaffa och handla med virke och sälja tjänster kring skogsbruk.

Förutom de verksamheter som är ordnade i egna affärsområden bedriver Södra även handel med energi i form av grön el och fjärrvärme som produceras av enheterna i affärsområdena.

Södra Skog[redigera | redigera wikitext]

Södra Skog har 19 lokala kontor och verkar i södra delarna av Sverige. Bolagets huvuduppgift är att införskaffa och handla med virke. I verksamheten igår även produktion av skogsplantor. Genom entreprenörer utför man skogliga tjänster som avverkning, röjning, gallring och planering av skogsbruk.

Inom Södra Skog finns även:

  • Södra Skogsenergi som hanterar biobränslen. Företaget levererar i huvudsak till värme- och kraftvärmeverk, industrier och pelletsfabriker.
  • Mönsterås Hamn lastar och lossar fartyg för Södra.
  • Södra Metsad och Sodra Mezs äger och förvaltar mark i Estland och Lettland.

Södra Wood[redigera | redigera wikitext]

Södra Wood producerar och levererar trävaror till byggvaruhandeln och den byggrelaterade träindustrin.

Sågverken tillverkar främst konstruktionsvirke och byggprodukter i trä som används till bland annat takstolar, golvbjälklag, reglar och ytterpaneler. Mycket av virket används också till skyddande emballage i form av pallar och lådor. Produkterna är skogscertifierade och miljöcertifierade enligt PEFC och FSC. Den största marknaden för sågade trävaror är Sverige, men export sker även till de flesta europeiska länder samt USA, Japan och Mellanöstern.

Affärsområdet tillverkar även lister, paneler, golv, hobbyskivor, inredningsdetaljer, förvaringssystem, specialprofiler och komponenter. Man har interiörträverksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Litauen men säljer även produkter till andra marknader.

Södra Cell[redigera | redigera wikitext]

Södra Cells massafabrik i Mörrum.

Södra Cell AB producerar pappersmassa för försäljning, så kallad avsalumassa, till pappersbruk och andra kunder. Den största delen av massan exporteras. Södra Cell hör till världens 10 största producenter av avsalumassa. Södra Cell har inga egna pappersbruk. Södra Cells massabruk producerar i huvudsak blekt pappersmassa av typen barrsulfat, men även lövsulfatmassa och textilmassa. Produktionen sker i tre massabruk:

Södra Cell har även ägt två bruk i Norge. Massabruket i Hurum lades ned 2013,[1] och massabruket i Follafoss, som tillverkade kemisk-termomekanisk massa, avyttrades hösten 2013 till österrikiska Mayr-Melnhof-koncernen.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dagens Industri 6 nov 2013
  2. ^ ”Smålands-Posten”. http://www.smp.se/nyheter/sodra-cell-saljer-massafabrik-i-norge(3813396).gm. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]