Gösta Edström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tord Gösta Fredrik Edström, född 15 juli 1901 i Frösö församling, Jämtlands län, död 6 augusti 2000 i Växjö[1], var en svensk forstmästare och grundare av Södra Skogsägarna. Han var bror till medicinprofessorn Gunnar Edström och ämbetsmannen Kjell Edström.

Gösta Edström var prästsonen från Frösön i Jämtland som uträttade sitt livsverk i södra Sverige. Han kom till Växjö som nyexaminerad forstmästare. Sin livslånga tjänst inom skogsägarrörelsen började han 1929 på den nybildade Kronobergs läns skogsägareförening.

1938 kan sägas vara starten för det som nu är Södra Skogsägarna. Edström var primus motor bakom fusionen av fem sydsvenska skogsägareföreningar som blev Sydöstra Sveriges Skogsägareföreningars Förbund (SSSF).

Från 1938 och trettio år framåt är Edström affärsledare för ett snabbt växande företag, som efter ytterligare föreningsfusioner 1964 blir Södra Sveriges Skogsägares Förbund. Namnet förkortades 1976 till Södra Skogsägarna, eller i dagligt tal endast Södra.

1968 lämnar Edström den verkställande ledningen och blir ordförande för Södra, en post som han innehade till 1973, då Södras omsättning var över en miljard kronor.

Under Gösta Edströms tid i Södras ledning, växer företaget till ett av de stora skogsindustribolagen i Sverige med massabruk, sågverk och annan träindustri.

Edström invaldes 1960 som ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. 1965 fick han Carl Bernadottes pris för sin skogsmannagärning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Dödbok 1901–2009, DVD-ROM, Version 5.00, Sveriges Släktforskarförbund (2010).