Sør-Varanger museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grenselandmuseet i Kirkenes, där även Saviomuseet finns
Iljusjin IL-2, ryskt jaktflygplan som störtade i Sennagressvannet i oktober 1944. Flygplanet hämtades upp 1985 och donerade till Greselandmuseet

Sør-Varanger museum är en avdelning inom det regionala Varanger museum i Finnmark fylke i Norge

Sør-Varanger museum uppgick i september i Varanger museum, efter att tidigare varit ett kommunalt museum för Sør-Varanger kommun. Inom det regionala museet svarar Sør-Varanger museum för området gränslandshistoria.

Museet grundades 1964 på privat initiativ och övertogs efter några år av Sør-Varanger kommun. År 1997 köptes Bjørklund gård och idag finns 16 olika anläggningar på olika platser i kommunen. Fram till 1997 var Strand skoleinternat i Pasvik museets huvudbyggnad, men detta år invigdes Grenselandmuseet vid Førstevannslia omkring en kilometer från centrum i Kirkenes, vilket övertog rollen som huvudbyggnad och lokal för administrationen.

Sedan 2002 är konstnärsmuseet Saviomuseet samlokaliserat med Grenselandmuseet i Kirkenes.

Andra museibyggnader[redigera | redigera wikitext]

Strand skoleinternat[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Strand skoleinternat

Strands internatskola byggdes 1905 i Pasvikdalen och fungerade som en internatskola fram till 1960-talet. Eleverna reste hem på veckosluten varannan vecka och över längre helger. Skolan lades slutligen ned 1982 och byggnaden användes därefter som Sør-Varanger museums huvudbyggnad 1987-97. Sedan 1997 är det en av museets filialer.

Nordre Namdalen gård[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Nordre Namdalen gård

Nordre Namdalen gård ligger i Langfjorddalen vid Langfjordvannet, som bebyggdes under 1890-talet.

Bjørklund gård[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bjørklund gård

Bjørklund gård ligger i Svanvik och anlades i början av 1870-talet av vägarbetaren Jon Pedersen Fætten och är en typisk norsk gård av vanligt slag för norra Østerdalen. Den var i bruk fram till 1960-talet.

Labahågården[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Labahågården

Labahå ligger i Øvre Neiden (Nedre Bjørknes). Namnet är en förnorskning av finländska Lapa-aho, som var namnet på gårdens grundare.

Manbyggnaden uppfördes 1896 och var bebodd fram till 1954. Det är den enda bevarade byggnaden på gården och följer finsk byggnadstradition.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]