Sankt Georgs kapell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankt Georgs kapell
Kyrka
Neiden Chapel.jpg
Land Norge
Ort Neiden
Trossamfund Den ortodoxa kyrkan i Norge
Material Timmer
Invigd 1565
Sankt Georgs kapell

Sankt Georgs kapell i Neiden i Sør-Varangers kommun i Finnmark är en ortodox kyrkobyggnad. Det uppfördes för skolter 1565 och är Finnmarks äldsta kvarvarande kyrkobyggnad.

Sankt Georgs kapell byggdes av Trifon den helige 1565, samma år som han lät uppföra en kyrka i Borisoglebsk i samband med kristnandet av skolterna. Det är en liten, låg timmerbyggnad på 10 kvadratmeter. Innermåtten är 3,55 meter x 3,25 meter, med en högsta höjd till innertaket på 2,05 meter. I kyrkorummet finns 16 ryska panelikoner, samtliga troligen mer än ett hundra år gamla.

Kapellet är inte byggd för liturgiskt bruk, utan snarare tänkt som ett bönehus och gravkapell. Kapellet har stor religiös och kulturell betydelse för skolterna.

Runt om kapellet finns en begravningsplats med ett stort antal gravar. Kapellet är ett byggnadsminne.

Det finns en ytterligare ortodox helig plats i kommunen, Trifongrottan, som ligger vid Bøkfjorden nära Pasvikälvens mynning. I den lilla grottan fanns förr i tiden en ortodox ikon av Maria, där samerna brukade be före de åkte för att fiska.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Sigvald Normann Hansen: St. Georg's Greskortodoxe Kapell, Kirkenes 1978
  • Terje Norsted: Ikonene i St. Georgs kapell, Neiden, Sør-Varanger kommune. Kontekst, motiver, teknikk og restaurering., NIKU Rapport 2007:11
  • Steinar Wikan: Grensebygda Neiden, Sør-Varangers kommun 1995 '

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]