Neiden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Neidens kyrka
Neidenpanorama 2006
Samma Neidenpanorama 1951

Neiden (skoltsamiska: Njauddâm, nordsamiska: Njávdán, kvänska: Näätämö) är en bygd utefter Neidenälven i Sør-Varangers kommun i Finnmark i Norge. En del av bygden, där under namnet Näätämö, finns i Enare kommun på den finländska sidan av gränsen. Det finns vägförbindelser med E6 till Kirkenes samt till Enare kyrkoby i Finland.

Neiden har omkring 150 invånare (2015), av vilka en stor del är av skoltsamiskt eller kvänskt ursprung.

I Neiden finns Neidens kapell, som ritades i drakstil av Karl Norum 1902.

Äʹvv skoltesamisk museum, ett museum för skoltsamisk kultur, invigdes 2017.[1]

Skoltebyen[redigera | redigera wikitext]

Neiden- och Munkälvarnas tillrinningsområden utgjorde den västligaste delen av skoltsamernas bosättningsområde och Skoltebyen var vår- och sommarboplats på ängarna vid Neidenälvens mynning för Neidens skoltsamiska sameby. Under vistelsen där byggde man båtar, hade hantverk, bärplockning och skördade starr för bland annat skohö. En viktig del i försörjningen var det gemensamma laxfisket ned mot i Neidenforsen någon kilometer uppströms, efter invandringen från Finland kallat Käpäläfisket. Detta fiske pågår än i dag. Då Neidenbygden delades mellan Norge och Ryssland genom Avtalet om gräns mellan Norge och Ryssland 1826, och efter gränsens stängning 1852, blev Skoltebyen så småningom en fast åretruntbosättning. Fram till omkring 1980 fanns flera fastboende skoltsamiska familjer i byn. I dag (2015) finns bara ett åretruntbebott hus. Skoltebyen är ett kulturminnesskyddat område och inrymmer bland annat det cirka tio kvadratmeter stora ortodoxa Sankt Georgs kapell, byggt 1565 av Trifon den helige, kyrkogård, gravhögar, rester av en rökbastu och många lämningar av platser för kåtor.

I slutet av augusti varje år görs en ortodox pilgrimsfärd i skoltsamiska områden i Finland och Norge, vilken avslutas vid Sankt Georgkapellet med en gudstjänst och en vigvattenceremoni.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Norge: Skoltebyen Neiden[död länk], läst 2012-02-16
  • Wikan, Steinar (1995). Grensebygda Neiden. Møte mellom folkegrupper og kampen om resurserna. Nordkalottforlaget og Sør-Varanger museums forlag. ISBN 82-7380-176-4 
  • Velkommen til Skoltebyen! (broschyr), Østsamisk museum, Neiden 2015

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Independet Barents Observer den 20 juni 2017