Neiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Neiden
Det skoltsamiska ortodoxa Sankt Göranskapellet

Neiden (skoltsamiska Njauddâm, nordsamiska Njávdán, finska Näätämö) är en glesbefolkad bygd utefter Neidenälven i Sør-Varanger kommun i Finnmarks fylke med gränsövergång till Finland. En del av bygden, där under namnet Näätämö, finns i Enare kommun på den finska sidan gränsen, med bland annat köpcentrum. Det finns goda vägförbindelser genom E6 som löper genom Norge och slutar i Kirkenes samt med bra asfalterad väg ner till Enare kyrkoby i Finland.

Neiden i Norge har omkring 150 invånare (2015), av vilka en stor del är av skoltsamiskt eller kvenskt ursprung.

I Neiden finns det tio kvadratmeter stora rysk-ortodoxa Sankt Göranskapellet, byggt 1565 av den helige Trifon av Petsamo, samt Neidens kapell, som är ritat i drakstil av Karl Norum 1902.

Den gamla östsamiska boplatsen Skoltebyen är ett skyddat område och inrymmer bland annat det rysk-ortodoxa kapellet och kyrkogården, rester av en rökbastu och många lämningar av platser för kåtor.

I Neiden har byggts ett museum för skoltsamisk kultur, Østsamisk museum, vilket beräknas öppnas 2016. Förseningen beror på problem att lösa tekniska problem med bland annat läckage.

Källor[redigera | redigera wikitext]