Neiden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Neiden
Det skoltsamiska ortodoxa Sankt Göranskapellet

Neiden (skoltsamiska Njauddâm, nordsamiska Njávdán, finska Näätämö) är en glesbefolkad bygd utefter Neidenälven i Sør-Varanger kommun i Finnmarks fylke med gränsövergång till Finland. En del av bygden, där under namnet Näätämö, finns i Enare kommun på den finska sidan gränsen, med bland annat köpcentrum. Det finns goda vägförbindelser genom E6 som löper genom Norge och slutar i Kirkenes samt med bra asfalterad väg ner till Enare kyrkoby i Finland.

Neiden i Norge har omkring 150 invånare (2015), av vilka en stor del är av skoltsamiskt eller kvenskt ursprung.

I Neiden finns Neidens kapell, som är ritat i drakstil av Karl Norum 1902.

Ett museum för skoltsamisk kultur, Østsamisk museum, har byggts och beräknas öppnas 2016. Förseningen beror på tekniska problem med bland annat vattenläckage.

Skoltebyen[redigera | redigera wikitext]

Neiden- och Munkälvarnas tillrinningsområden utgjorde den västligaste delen av skoltsamernas bosättningsområde och Skoltebyen var en gammal vår- och sommarboplats på ängarna vid Neidenälvens mynning. Under vistelsen där byggde man båtar, hade hantverk, bärplockning och skördade starr för bland annat skohö. En viktig del i försörjningen var det gemensamma laxfisket med not i Neidenforsen någon kilometer uppströms, efter finska invandringen kallat Käpäläfisket och det pågår än i dag. Då Neidenbygden kom att delas mellan Norge och Finland/Ryssland vid gränsdragningen 1826, och gränsens stängning 1852, blev Skoltebyen efter hand en fast åretruntbosättning och fram till omkring 1980 fanns flera fastboende skoltsamiska familjer i byn. I dag (2015) finns bara ett hus kvar, som är bebott året om.

"Skoltebyen", den gamla östsamiska boplatsen, är kulturminnesskyddat område och inrymmer bland annat det cirka tio kvadratmeter stora rysk-ortodoxa Sankt Georgkapellet byggt 1565 av den helige Trifon av Petsamo, kyrkogård, gravhögar, rester av en rökbastu och många lämningar av platser för kåtor. I slutet av augusti hålls en ortodox pilgrimsfärd i skoltsamiska områden i Finland och Norge som avslutas vid kapellet med gudstjänst och vigvattenceremoni.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Norge: Skoltebyen Neiden, läst 2012-02-16
  • Wikan, Steinar (1995) (på Bokmål). Grensebygda Neiden. Møte mellom folkegrupper og kampen om resurserna. Nordkalottforlaget og Sør-Varanger museums forlag. ISBN 82-7380-176-4 
  • Velkommen til Skoltebyen! (broshyr, bokmål). Østsamisk museum, Neiden. 2015