S:t Mikaels och Alla Änglars kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
S:t Mikaels och Alla Änglars kyrka
Kyrka
S:t Mikaels och Alla Änglars kyrka i mars 2011
S:t Mikaels och Alla Änglars kyrka i mars 2011
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Ort Stockholm
Trossamfund Liberala katolska kyrkan i Sverige
Interiör från S:t Mikaels och alla änglars kyrka
Interiör från S:t Mikaels och alla änglars kyrka

S:t Mikaels och Alla Änglars kyrka är en mindre kyrkobyggnad i trä, som ligger bland villorna på Flottbrovägen på Stora Essingen i Stockholm. Den används idag av Liberala katolska kyrkan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kapellet på Stora Essingen byggdes i början av 1920-talet och var Essingeöarnas första kyrka. Mellan 1923 och fram till slutet av 60-talet var kapellet något av en utpost till Kungsholms baptistkyrka och kallades då Essingekapellet eller Allianskapellet[1]. Utöver gudstjänster, bedrev man där barn- och ungdomsverksamhet såsom söndagsskola och den scoutliknande verksamheten Goda kamrater. Kapellet användes även av Svenska kyrkan fram till dess att Essinge kyrka invigdes 1959.

Liberala katolska kyrkan i Sverige övertog kapellet 1970. Efter renovering och viss ombyggnad invigdes kapellet som liberalkatolsk kyrka på mikaelidagen samma år.[2].

Aktuellt[redigera | redigera wikitext]

Vid invigningen som liberalkatolsk kyrka 1970 fick kyrkan namnet S:t Mikaels och alla änglars kyrka. Kyrkan förvaltas av S:t Mikaels och alla änglars domkyrkoförsamling, en del av Liberala Katolska Kyrkan i Sverige, som också ansvarar för verksamheten i kyrkan. Kyrkan är även säte för regionalbiskopen för Liberala Katolska Kyrkan i Sverige och torde därmed vara Sveriges minsta domkyrka. I kyrkan firas gudstjänst varje söndag och det förekommer även annan kyrklig verksamhet.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eric Stapelberg Stora Essingen Essingeöarnas Hembygdsförening 2009
  2. ^ Communio nr3 Norrköping 1985

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]