Sabrina (film, 1954)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sabrina
(Sabrina)
Sabrina
Genre Romantiskt drama
Regissör Billy Wilder
Producent Billy Wilder
Manus Samuel A. Taylor, Ernest Lehman, Billy Wilder
Skådespelare Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, William Holden
Originalmusik Frederick Hollander
Produktionsbolag Paramount Pictures
Premiär 1954
Speltid 113 minuter
Land USA
Språk Engelska
Nyinspelningar Sabrina (1995)
IMDb SFDb

Sabrina är en amerikansk film från 1954 i regi av Billy Wilder. I huvudrollerna ses Audrey Hepburn, Humphrey Bogart och William Holden.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Unga Sabrina bor med sin far som är chaufför åt den förmögna familjen Larrabee. Sabrina förälskar sig i den bortskämde och flitigt uppvaktade David Larrabee. Han märker henne förstås inte och för att glömma honom åker Sabrina till Paris ett år. När hon återvänder, har ankungen förvandlats till en svan och David uppvaktar henne. Men Davids äldre bror Linus, flitig och arbetsam, vill att David gifter in sig i en annan förmögen familj och börjar själv uppvakta Sabrina för att få henne ur vägen.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Trots att Hubert de Givenchy designade Audrey Hepburns kläder tog Edith Head åt sig äran för dessa. Klädtermen sabrinadekolletage härrör från denna film. Filmen tilldelades en Oscar för bästa kostym och var nominerad i flertalet andra kategorier; bland dem bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi och bästa foto.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Nyinspelning[redigera | redigera wikitext]

År 1995 gjordes en ny version av filmen, i regi av Sydney Pollack, med Julia Ormond (Sabrina), Harrison Ford (Linus) och Greg Kinnear (David) i huvudrollerna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]