Sahrawier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över västsahariska stammar

Sahrawier är ursprungsbefolkningen i det till största delen av Västsahara.[1] Sahrawierna har en historia av nomadtillvaro, är i allmänhet arabisktalande och religionen är sunnimuslimsk. En stor del av befolkningen lever sedan 1975 i de västsahariska flyktinglägren i Tindouf, i Algeriet.

En del av västsahariernas anfäder är möjligen ett folk som på 1200-talet utvandrade från ett område i nuvarande Jemen. Men befolkningen blandades under århundradena upp med berber från norra Afrika och andra invandrande folkgrupper från sydvästra Afrika. På 1700-talet hade denna blandning utkristalliserat sig till en grupp nomadstammar som talade hassaniyya, en av de ursprungligaste formerna av arabiska. Hassaniyya skiljer sig mycket från den arabiska som talas i Marocko och Algeriet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Omar, Sidi M (14 februari 2008). ”The right to self-determination and the indigenous people of Western Sahara”. Cambridge Review of International Affairs. http://www.vastsaharaaktionen.se/files/Sidi%20Omar%20om%20nationellt%20oberoende.doc. Läst 30 november 2015.