Västafrika

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Länderna i Västafrika

Västafrika är de västra mellersta delarna av Afrika. Västafrika är en region med stor variation i geografi, biologi och kultur. Den afrikanska kontinenten har en dominerande nord–sydlig utsträckning med en nordlig utbuktning mot väst, och det är denna utbuktning som brukar kallas Västafrika.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Den västafrikanska kusten ligger i södra Atlanten och har i stort en öst–västlig riktning. Denna kust kallades förr Pepparkusten, Elfenbenskusten, Guldkusten och Slavkusten. Slavhandeln var särskilt intensiv i Västafrika, och de flesta afroamerikanerna i Nordamerika härstammar från denna region.

I Västafrika är det torrt i norra delen och fuktigt i den södra delen. Större delen av kustområdet är tropisk, och ett bälte av tropisk regnskog sträckte sig en gång i tiden genom hela området. I norr och innanför kustområdet öppnar sig djungeln mot savannen och därefter Sahelzonen.

Stater i kustområdet (med de europeiska
kolonialmakter som en gång kontrollerade dem):
Benin Benin Frankrike Frankrike
Ekvatorialguinea Ekvatorialguinea Spanien Spanien
Elfenbenskusten Elfenbenskusten Frankrike Frankrike
Gambia Gambia Storbritannien Storbritannien
Ghana Ghana Storbritannien Storbritannien
Guinea Guinea Frankrike Frankrike
Guinea-Bissau Guinea-Bissau Portugal Portugal
Liberia Liberia USA USA (Ej Europa)
Mauretanien Mauretanien Frankrike Frankrike
Nigeria Nigeria Storbritannien Storbritannien
Senegal Senegal Frankrike Frankrike
Sierra Leone Sierra Leone Storbritannien Storbritannien
Togo Togo Tyskland Tyskland och Frankrike Frankrike
Stater innanför kusten:
Burkina Faso Burkina Faso Frankrike Frankrike
Tchad Tchad Frankrike Frankrike
Mali Mali Frankrike Frankrike
Niger Niger Frankrike Frankrike
Öar i Atlanten som räknas till Västafrika
Sankta Helena, Ascension och Tristan da CunhaSankta Helena tillhör Storbritannien Storbritannien
Övrigt
Kamerun Kamerun och Kap Verde Kap Verde räknas ibland till Västafrika

De gamla, koloniala gränserna finns bevarade i dagens gränser och de skär ofta rakt igenom etniska och kulturella folkgrupper.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arkeologiska fynd har visat att tidiga hominider, möjligen besläktade med pygméerna, anlände till Västafrika omkring 12000 f.Kr. och mikrolitiska verkstäder har hittats framför allt i savannregioner där relativt avancerade boskapsskötande stammar använde stenblad och spjut. I Guinea verkade samtidigt stammar som höll sig till verktyg gjorda av ben och de verkade utan stenredskap i tusentals år.

Omkring 5000 f.Kr., då släktingar till dagens invånare i Västafrika anlände till regionen, började fasta bosättare att bruka jorden. De höll sig med domesticerade djur och använde en begränsad uppsättning grödor.

Omkring 3000 f.Kr. började samhällena i Västafrika att förändras och mikroliter började bli vanligt förekommande i Sahelregionen samtidigt som nya redskap som harpun och metkrok introducerades. Under det följande årtusendet skedde en omfattande migration av boskapsskötande folk från Västafrika som så mötte jägarna-samlarna omkring Guinea. Flinta fanns mer lättillgängligt där vilket underlättade bruket av mikroliter i jakten. Förmodligen orsakades migrationen från Sahelområdet av ökenspridningen under samma tid som också bidrog till att Västafrika blev isolerat från den tekniska och kulturella utvecklingen kring Medelhavet och i Europa.

Järnhantering gjorde därefter att produktiviteten i jordbruket ökade och vapnen förbättrades. Tillsammans ledde dessa faktorer till att stadsstaterna i regionen växte till sammanhållna riken.

Omkring 400 f.Kr. hade kulturerna i Västafrika etablerat kontakter med bland annat Karthago i Medelhavet och bedrev reguljär handel med berberna i Sahara. Denna handel förblev dock tämligen begränsad innan kamelen hade introducerats. Från efterföljande perioder har europeiska handelsvaror hittats så längt söderut som i norra Nigeria. Handeln mellan Medelhavsregionen och Västafrika förde guld, bomullsplagg, metallprydnader och lädervaror i ena riktningen och koppar, hästar, salt, textilvaror och pärlor i den andra. Senare tillkom elfenben, slavar och nötter.

I historien har det funnits flera framstående afrikanska kulturer i regionen. Bl.a. Maliriket Songhairiket och Ghanariket. Västafrika utgjorde en gång i tiden en av den civiliserade världens mest framstående regioner med staden Timbuktu som en av de viktigaste handelsstäderna. Flera välmående och kulturellt aktiva stater fortlevde i Västafrika under flera sekler innan slavhandeln och klimatförändringar ledde till en allmän nedgång i regionen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]