Salve (TV-program)

Från Wikipedia
Salve - en medeltidssaga
Salvestaden byggdes upp utanför
Kalmar slott efter att TV-serien sänts
Skapad avLotti Ekberg
MedverkandeHenrik Ståhl
Anna Rydgren
Niclas Fransson
Albin Holmberg
MusikWisby vaganter
Antal avsnitt45 (Original)
11 (DVD-utgåva)
Längd (per avsnitt)60 minuter (Original)
30 minuter (DVD-utgåva)
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSVT Växjö
Sändning
OriginalkanalSVT2
Originalvisning9 juni-8 augusti 1997[1]
Externa länkar
IMDb

Salve (latinskt hälsningsord med betydelsen "hej", "hallå" och "goddag") var ett sommarlovsprogram i Sveriges Television som sändes 1997. Handlingen utspelade sig år 1397, och kom till för att uppmärksamma 600-årsjubileet av Kalmarunionen. TV-produktionen var ett samarbete mellan Sveriges Television och Kalmar läns museum.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den medeltidsintresserade pojken Nils råkar av misstag resa tillbaka till 1300-talet när han är ute och åker på sin moped. Han är på väg till en medeltidsmarknad i Kalmar, och han ska ringa hem till sin mamma när han är framme. Det har dock blivit något fel på hans mobiltelefon, och på så vis lyckas han resa 600 år tillbaka i tiden. Han hamnar mitt i händelsernas centrum i Kalmar. Allt utspelar sig sedan nedanför Kalmar slott. Nils träffar Katarina, en flicka som arbetar hos badgumman Rodwy (som anser att åderlåtning är lösningen på alla problem). Katarina är riddare i hemlighet - hon utger sig för att vara sin döde bror, som var riddare på riktigt. Ingen vet att hennes bror är död, och ingen känner till hennes hemlighet och hon avslöjar den aldrig för någon. Om hon gjorde det skulle hon säkerligen hamna i fängelse, eller något ännu värre. Riddar Rosenstråhle, även känd som Klantige Riddaren, blir deras vän och Nils blir Rosenstråhles väpnare.

På slottet sitter Erik av Pommern, och har tråkigt. Istället för att lära sig finskrivning och annat vill han hellre vara en vanlig människa så han brukar smyga ut på stan förklädd till bonde och leta efter vackra möer att uppvakta. Såväl Nils som Katarina och Erik är i 15-årsåldern. De får uppleva många spännande äventyr och har väldigt roligt tillsammans.

I staden smyger också Mecklenburgare omkring och vill förstöra unionsplanerna. Ska Nils kunna komma tillbaka hem till 1900-talet igen? Ska Mecklenburgarna lyckas med sina planer? Ska Erik finna sina drömmars vackra mö? Ska Katarina kunna fortsätta vara riddare?

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

Programmet sändes i nio veckor, totalt 45 avsnitt, sommaren 1997. Förutom handlingen förekom det också olika tävlingar, med final på fredagarna. En redigerad version, utan tittarmedverkan och tävlingar, gavs senare ut på VHS (1998). Sedan 2007 finns denna redigerade version även som DVD-utgåva. Salve har även repriserats ett flertal gånger i både SVT och Barnkanalen. Det fanns även ett slags adventskalender där man kunde öppna en lucka för varje avsnitt.

En instrumental version av Guillaume de Machauts sång "Douce Dame Jolie" användes som signaturmelodi. Det är en av de mest kända sångerna från medeltiden.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Salve efter inspelningarna[redigera | redigera wikitext]

Kulisserna som byggdes inför inspelningarna sommaren 1997 återanvändes under flera år till medeltidsbyn Salvestaden. De första åren fanns anläggningen utanför Kalmar Slott i Kalmarsundsparken. Sommaren 2004 öppnade Salvestaden som ett kommunalägt bolag sin turistanläggning vid Kalmar Dämme, strax söder om Kalmar flygplats. De tidigare kulisserna byttes efterhand ut mot riktiga byggnader. På området fanns ett korsvirkeshus, en komplett smedja, en blida (kastmaskin), en badstuga och flera andra tidsenliga byggnader.

Stora delar av personalen har bestått av volontärer som tillsammans med fastanställda historiker och pedagoger har dramatiserat Kalmars medeltida historia. Ett annat sommarlovsprogram, Sommarlov 05, sändes delvis ifrån Salvestaden. Salvestadens ägandeförhållanden har genom åren varit ifrågasatt och inför säsongen 2007 fick Salvestaden privata ägare. Salvestaden är numera riven.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]