Sametinget (Finland)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För motsvarande institutioner i andra länder, se Sameting.
Sametingets lokaler i kulturcentrum Sajos i Enare
Samernas hembygdsområde.

Sametinget (enaresamiska: Sämitigge, finska: Saamelaiskäräjät, nordsamiska: Sámediggi, skoltsamiska: Sääʹmteʹǧǧ) är en parlamentarisk församling för samerna i Finland. Det är ett självständigt beslutande organ under Justitieministeriet.

Samerna i Finland, som uppskattas till 9 000, varav 3 600 i Samernas hembygdsområde, har kulturellt självstyre inom sitt hembygdsområde. Detta definieras som kommunerna Utsjoki, Enontekis, Enare och området för Lapplands renbeteslag i Sodankylä. Sametinget har ansvaret för detta självstyre, vilket innefattar frågor om språk, kultur, utbildning och läromedel samt utnyttjande av landområden.

Sametinget inrättades 1996 och avlöste då den år 1973 tillsatta Delegationen för sameärenden. Det har sitt säte i Enare och har 21 ledamöter och fyra suppleanter, vilka väljs för en fyraårsperiod. Var och en av de fyra kommunerna i hembygdsområdet ska representeras av minst tre representanter. Sametingen väljer en styrelse som består av ett presidium med en heltidsanställd ordförande och två vice ordförande samt fyra övriga sametingsledamöter. Sametinget har ett sekretariat i Enare med tre byråer: byrån för allmänna frågor, byrån för samiska språket samt utbildnings- och läromedelsbyrån.

Det senaste valet hölls 1 oktober 2019.[1][Uppdatering behövs]  Varje same som är myndig medborgare i Finland har rösträtt. Som same räknas då var och en som själv räknar sig som same, under förutsättning att antingen han själv har, eller en av hans föräldrar eller mor- eller farföräldrar har haft ett av de samiska språken som första språk, eller att han är ättling till en person som varit uppförd som fjäll-, skogs- eller sjösame i jordeböcker eller mantalslistor.

Ett samarbete mellan de tre sametingen i Norge, Sverige och Finland sker genom det år 2000 upprättade Samiska parlamentariska rådet (nordsamiska: Sámi parlamentáralaš ráđđi).

Ordförande i Sametinget var 2008–2015 Klemetti Näkkäläjärvi (född 1960). Han avgick i mars 2015 i protest mot att den definition av same som utarbetats för en ny sametingslag inte godkändes.[2]

Sametinget ligger i kulturcentrum Sajos i Enare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]