Sankta Helenas flygplats

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sankta Helenas flygplats
Allmän information
LandSankta Helena
IATA-kodHLE
ICAO-kodFHSH
ÄgareSankta Helenas regering
Höjd över havet310 m
Koordinater15°58′S 5°39′W / 15.96°S 5.65°V / -15.96; -5.65
Officiell webbplatshttp://sthelenaairport.com/
Banor
RiktningDimensioner i meterBeläggning
LängdBredd
02 / 201849 m/6068 ft[1]45 mBetong
Statistik
Passagerare (2018)7649 [2]

Sankta Helenas flygplats (Saint Helena Airport) (IATA: HLEICAO: FHSH) är en flygplats på den brittiska ön Sankta Helena i Sankta Helena, Ascension och Tristan da Cunha i Sydatlanten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det fanns innan denna flygplats öppnade ingen flygplats på ön. Resor dit sker med det statligt ägda fartyget RMS St. Helena, som går i linjetrafik med gods och passagerare mellan Kapstaden, Sankta Helena, och ibland Ascension. Fartyget anlöper Sankta Helena ungefär varannan vecka. Detta gjorde ön till ett av de mest svårtillgängliga bebodda platserna i världen räknat i restid. Fartyget ska sluta gå till ön från februari 2018.

Kostnaden beräknas till 201 miljoner pund (cirka 2,5 miljarder kronor). Man har ändå begränsat kostnaden genom att göra landningsbanan 1850 m lång, vilket är ganska kort för en flygplats där plan ska gå långa sträckor, till exempel till Kapstaden dit det är 3100 km. Men det hade med tanke på topografin varit mycket svårt att göra den klart längre. Banlängden innebär begränsningar i flygplanstyper.

Den skulle ha invigts i maj 2016, men detta har skjutits upp på grund av problem med vindförhållandena. Det sydafrikanska flygbolaget Comair hade vunnit budgivningen om en flyglinje, men kunde inte flyga reguljärt med den Boeing 737 de hade tänkt sig, och man visste för lite om vindförhållandena för att veta vilka plantyper som passade. Mindre plan som klarar kortare banor skulle vara en fördel, eftersom man behöver landa med högre hastighet för att inte stalla vid en vindkantring, men de flesta mindre plan har inte tillräcklig räckvidd (åtminstone med tanke på bristen på reservflygplatser i närheten). Den första landningen av ett flygplan skedde 15 september 2015, i syfte att prova ut systemen. Under perioden från maj 2016 till oktober 2017 fanns ingen reguljärtrafik, men det förekom annan trafik såsom provflygningar, taxiflygningar och ambulansflyg. Den första passagerarflygningen skedde 3 maj 2017.[3] Det var en charterflygning som gjordes eftersom fartyget som trafikerar ön hade tekniska problem.

Den 9 juni 2017 vann det sydafrikanska bolaget Airlink den nya budgivningen om en flyglinje. Man hade nu tillräcklig information om vindförhållandena för att veta hur man ska hantera dem. De flyger från Johannesburg med tankning i Windhoek (på 2500 km avstånd) för att det planet man valt, E190, säkert ska kunna återvända utan att landa om det blåser för mycket. Trafiken startade den 14 oktober 2017 med en tur i veckan. Passagerare får inte stiga på i Windhoek eftersom Namibia inte medger "luftens femte frihet". Det gör att passagerare från Kapstaden (varifrån båten gick och där många från Sankta Helena utbildat sig och bosatt sig) behöver övernatta i Johannesburg för att inte få oacceptabelt liten bytesmarginal med tanke på förseningsrisk och att planet går en gång i veckan kl 9. Av samma skäl bör passagerare från Europa övernatta i Johannesburg. Erfarenheten från det första året är att vindförhållandena inte varit så stort problem, medan en del inställelser har gjort på grund av dimma. Flygplatsens läge på 310 meter över havet gör att moln ofta når ner till flygplatsen, i första hand på vintern.

Destinationer och flygbolag[redigera | redigera wikitext]

Flygbolag Destinationer
Airlink Johannesburg-OR Tambo (tankar utan passagerarutbyte i Windhoek eller Walvis Bay), Ascension


Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://acukwik.com/Airport-Info/FHSH
  2. ^ St Helena : VISITORS TO ST HELENA HIGHLIGHTS IN 2018
  3. ^ HISTORIC ARRIVAL OF CHARTER FLIGHT

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]