Sanning eller konsekvens (lek)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Sanning eller konsekvens.

Sanning eller konsekvens, ofta kallad Sanning eller konka/konke eller (mest i Svenskfinland) Sanning eller göra, är en lek där man måste vara minst två personer och mycket populär bland barn och ungdomar. Det leks ibland även av vuxna, oftast i samband med möhippor eller svensexor, med en mycket mer sexuell framtoning.

Reglerna är mycket enkla men väldigt strikta. Det går kortfattat ut på att en person (frågeställaren) frågar en annan (den svarande) om hon eller han väljer "sanning eller konsekvens". Om personen väljer "sanning" så måste svaranden svara helt ärligt på en fråga som frågeställaren väljer. Väljs "konsekvens" så måste personen istället göra något som frågeställaren bestämmer, vilket ofta blir någonting pinsamt eller äckligt. När svarande har gjort det som har bestäms eller svarat på sanningsfrågan får denne fråga en annan deltagare om den väljer "sanning eller konsekvens". Så fortsätter leken tills deltagarna har tröttnat.

Ibland faller leken platt då deltagare inte vågar göra det som frågeställaren kräver eller inte vill svara på alltför genanta frågor. Väljer man "sanning" finns det inte heller mycket som kan avgöra huruvida svaranden ljuger eller inte, utan det handlar om ärlighet.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Snurrande flaskan[redigera | redigera wikitext]

Ofta leks sanning eller konsekvens med hjälp av en snurrande flaska. Ibland pekar flaskan ut en frågeställare, ibland en svarande och i vissa fall båda två. Reglerna bestäms helt av de deltagande.

Procent[redigera | redigera wikitext]

En mindre känd variant av sanning eller konsekvens är "sanning, konsekvens eller procent". Leken går ut precis som vanligt, men om den svarande väljer "procent" ska den personen svara helt ärligt på hur många procent hon eller han skulle sätta som betyg på någonting. Exempelvis kan man få frågan "hur många procent är du kär i Per?" och man måste då förstås svara ärligt. Det är alltså i princip samma sak som att välja "sanning" och kan vara en stor anledning till att varianten inte har spridit sig.

Frågan först[redigera | redigera wikitext]

Ibland är reglerna sådana att frågeställaren ställer en fråga först och sedan "sanning eller konsekvens?" Då måste den svarande bestämma sig för huruvida hon eller han ska svara på den – förmodligen mycket pinsamma – frågan, eller ta sig an den okända konsekvensen.

Finns även i spelform i en snäll och en elak version, utgivna av bokförlaget Nicotext 2006.

Se även[redigera | redigera wikitext]