Saul Steinberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Saul Steinberg född den 15 juni 1914, död den 12 maj 1999, var en amerikansk illustratör och serietecknare med rumänsk–judisk bakgrund som gav ut ett flertal illustrerade böcker och var verksam som tecknare i tidningen The New Yorker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Saul Steinberg föddes den 15 juni 1914 i den lilla staden Ramnicul-Sarat i sydöstra Rumänien i en judisk familj.

Under 1930-talet studerade han filosofi och litteratur vid universitetet i Bukarest, för att i tjugoårsåldern bosätta sig i Italien, där han började teckna serier för den italienska tidningen Bertoldo.

Fyra år senare, 1940, avslutade han sina arkitekturstudier i Milano.

I början av 1940-talet lämnade Steinberg Italien på grund av den nya antisemitiska lagstiftningen i Mussolinis fascist-Italien, för att bli amerikansk medborgare 1943. Redan tidigare hade Steinbergs teckningar blivit publicerade i den amerikanska tidskriften The New Yorker, som han senare även kom att arbetade för som krigskorrespondent under Nürnbergrättegångarna, 1946.

Under andra världskriget tog Steinberg värvning i den amerikanska flottan. Under hans krigstjänstgöring, som han bland annat tillbringade i Kina, Indien och Egypten, gjorde Steinberg många bilder som han senare kom att publicera i sin första bok All in Line, 1945.

1949 publicerades Steinbergs andra bok, Art of Living. Han började under samma tid att använda andra medier att teckna på, som exempelvis kartonger, stolar och badkar.

Under de följande 50 åren fortsatte Steinberg att göra teckningar för The New Yorker och gav ut flera böcker, bland annat The Passport (1954), som förmodligen är hans mest kända, The Inspector (1973) och The Discovery of America (1992). Han reste också runt i världen: till Sydamerika (1951), Ryssland (1956), Spanien (1957) och Afrika (1964).

Den 12 maj 1999 avled Saul Steinberg, 84 år gammal, i New York, USA.

Fram till sin död hade Steinberg gjort 85 framsidor och nästan 650 teckningar för The New Yorker.[1]

Konstnärlig stil och teman[redigera | redigera wikitext]

Steinbergs tecknarstil, med exakta och precisa linjer som bygger upp stiliserade bilder som är i uppenbar kontrast till de detaljrika och nästan överflödiga detaljerna som ofta är närvarande, är mycket karaktäristisk.

Steinberg använde sig av bläck i sina teckningar, men även färgpennor, akvarell, olja och kritor liksom etsningar.

Saul Steinbergs bilder berör flera teman, men budskapet är ofta humoristiskt och/eller absurt, samtidigt som det har en filosofisk och mer djupsinnig och intellektuell nivå. I flertalet av Steinbergs bilder skildrar han även det samtida, amerikanska samhället och den amerikanska mentaliteten.

Saul Steinberg började i slutet av 1940-talet att teckna på objekt, bland annat kartonger, badkar och stolar. Steinberg har även använt sig av notblad till vissa av sina teckningar, liksom pappersmasker och kollage.

Bibliografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Nedan följer en lista över några av de böcker som Saul Steinberg givit ut, med sina teckningar:

  • All in Line (1945)
  • Art of Living (1949)
  • The Passport (1954)
  • The Labyrinth (1960)
  • The New World (1965)
  • The Inspector (1973)
  • The Discovery of America (1992)

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olika uppgifter finns om detta antal: The Saul Steinberg Foundation anger "90 covers and more than 1 200 drawings", medan The New Yorkers Cartoonbank anger 85 framsidor och 642 teckningar från 1941 och framåt.

Källor[redigera | redigera wikitext]