Hoppa till innehållet

Saurons språkrör

Från Wikipedia

Saurons språkrör (Åke Ohlmarks översättning) eller Saurons mun (Erik Anderssons översättning), i original Mouth of Sauron, är i J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen underbefälhavare för Barad-dûr och var en Svart Númenóreansk budbärare för Sauron. Hans riktiga namn har dock fallit i glömska eller så har han aldrig haft något. Han försökte övertyga Aragorn och Gandalf att ge upp och låta Sauron vinna Ringens krig. Kraven som Saurons språkrör ställde på västerns herrar var att allt land mellan Anduin och Mordor skulle tillhöra Mordor för all framtid, samt att allt land mellan Dimmiga Bergen och Anduin skulle vara skattskyldigt till Mordor för all framtid, samt att dessa länder skulle vara förbjudna att bära vapen men samtidigt få behålla sin självständighet.

Dessutom skulle Sauron sätta en verklig herre till Isengård, högst troligt var det att Språkröret var den som skulle överta styret av Isengård då Saruman hade förrått både Västern samt Sauron.

När Gandalf inte ville godta dennes villkor så skickade budbäraren alla Mordors arméer på dem, vilket resulterade i att Mordor var helt tömt på krigare och sålunda utgjorde mindre risk för Frodo och Sam.

Saurons språkrör dyker inte upp i filmtrilogin utom i den förlängda versionen, där han spelas av en i stort sett oigenkännelig Bruce Spence. Han porträtteras klädd i svart, iförd en hjälm på vilken det står lammen gorthaur (vilket betyder den fruktade styggelsens munsindarin) i runor. Hjälmen döljer hela hans ansikte utom munnen, som är fruktansvärt anfrätt och missbildad, samt också oproportionerligt stor för att vidarebygga den skrämmande effekten (ursprungsidén var att vrida munnen så att den satt vertikalt).

Peter Jackson bestämde sig för att klippa bort scenen eftersom den förlorar sin dramatiska effekt i filmen; i boken vet man inte om Frodo lever eller är död, men i filmen har Sam räddat honom från Cirith Ungol innan slaget vid Den svarta porten börjar.