Saurons språkrör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Saurons språkrör (Åke Ohlmarks översättning) eller Saurons mun (Erik Anderssons översättning), i original Mouth of Sauron, är i J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen underbefälhavare för Barad-dûr och var en Svart Númenóreansk budbärare för Sauron. Han försökte övertyga Aragorn och Gandalf att ge upp och låta Sauron vinna Ringens krig. När Gandalf inte ville godta dennes villkor så skickade budbäraren alla Mordors arméer på dem, vilket resulterade i att Mordor var helt tömt på krigare och sålunda utgjorde mindre risk för Frodo och Sam.

Saurons språkrör dyker inte upp i filmtrilogin utom i den förlängda versionen, där han spelas av en i stort sett oigenkännelig Bruce Spence. Han porträtteras klädd i svart, iförd en hjälm på vilken det står lammen gorthaur (vilket betyder den fruktade styggelsens munsindarin) i runor. Hjälmen döljer hela hans ansikte utom munnen, som är fruktansvärt anfrätt och missbildad, samt också oproportionerligt stor för att vidarebygga den skrämmande effekten (ursprungsidén var att vrida munnen så att den satt vertikalt).

Peter Jackson bestämde sig för att klippa bort scenen eftersom den förlorar sin dramatiska effekt i filmen; i boken vet man inte om Frodo lever eller är död, men i filmen har Sam räddat honom från Cirith Ungol innan slaget vid Den svarta porten börjar.