Scenstrålkastare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Scenstrålkastare på Hellfest, Frankrike 2014.
Kaliffa och Jens Malmlöf med dansare uppträder på Gustav Adolfs torgStockholms Kulturfestival 2019. Scenstrålkastarna växlar rytmiskt i färger under showen.

Scenstrålkastare används för att belysa scener.

Till teaterscener används profil-, fresnel- och flodljusstrålkastare. Teaterstrålkastare är ofta försedda med halogenlampor på effekter mellan 500 och 2000 W. Givetvis finns även större och mindre samt andra typer av ljuskällor.

Ljussättaren kan genom att på ett ljusbord dra i ett skjutreglage få en strålkastare att lysa med olika intensitet. Skjutreglaget påverkar steglöst i sin tur en tyristor/TRIAC-kraftenhet (dimmer) som ökar/minskar ljusflödet. Ljusborden är ofta datorstyrda och ljussättaren går från en ljussättning till en annan genom att dra en cross-fader från ena läget till det andra efter att först programmerat in alla inställningar.

Scenljus[redigera | redigera wikitext]

Profilstrålkastare[redigera | redigera wikitext]

En profilstrålkastare av typen Source Four ERS

Profilstrålkastare har förutom reflektor en eller fler glasklara linser som kan fokuseras och zoomas. Även ljuskällan (lampan) kan justeras i läge. Normalt så finns fyra, i sidled justerbara, spadar av värmetålig metallegering i armaturens fokus (se de små hålade handtagen på bilden), även en hållare för gobos brukar finnas. I framkant finns en hållare för färgfilter. Strålkastaren lämnar ett skarpt avgränsat ljus vilket kan mjukas till genom att dra linsen ur fokus samt att en viss typ av filter sätts för. Dess uppgift är att accentuera vissa platser på en scen och fungerar som ljussättarens finaste pensel.

Följespot[redigera | redigera wikitext]

En så kallad följespot är en profilstrålkastare som försetts med bland annat stativ (se under strålkastaren på bilden) och irisbländare.

Fresnelstrålkastare[redigera | redigera wikitext]

Fresnelstrålkastare har till skillnad från profilstrålkastare ett glas som är utformat för att ge ett diffust ljus. Glaset kan vara frostat eller gjutet så att ljusstrålarna bryts upp. Framför linsen sitter ofta barn-doors (se bilden) vilket är fyra skugglappar i metall samt en hållare för färgfilter. Dess uppgift är att åstadkomma en uppmjukning av ljuset från en profilstrålkastare ungefär som när konstnären spongar (svampar) på en färg på en duk eller gnider ut färgen på annat sätt.

Flodljus[redigera | redigera wikitext]

Flodljus saknar lins och har ofta en plan reflektor eftersom man ofta använder långa halogenrör. Den har även en hållare för färgfilter. Dess uppgift är att belysa och färgsätta stora ytor ungefär som att stryka på färg med en roller.

Doomlight[redigera | redigera wikitext]

Doomljus har lins och lyser upp punkter.

Intelligent ljus[redigera | redigera wikitext]

Det finns även en stor mängd effektljus som Scanner, Movinghead och olika typer av goboprojektorer. Dessa använder sig oftast av DMX-styrning. Genom att använda DMX för att styra ljus används oftast en kabel med 3-pol xlr-koppling. En riktig DMX-kabel är egentligen en kabel med 5-polig xlr-kontakt. De två extra polerna var tänkta för att föra tillbaka den digitala signal som nått lampan så att ljusbordet kunde veta att signalen hade nått fram. De två extrapolerna användes aldrig i stor utsträckning. Ljusbordet skickar en signal genom DMX-kabeln fram till första lampan som har fått en egen adress, därefter skickas signalen vidare till nästa lampa som också har fått en egen adress. På så sätt kan man styra en stor ljusrigg med endast en kabel från ljusbordet. Ett "universum" har 512 kanaler och de flesta mindre DMX-bord har endast ett universum.

PAR - Rockljus[redigera | redigera wikitext]

PAR-strålkastare

PAR 64, PAR 56, PAR 38, PAR 36 osv är ett slags flodljus, men eftersom man använder sealed beam-ljuskällor kan ljusbilden variera från flod till spot så den tillhör väl egentligen effektljus. En PAR-strålkastare används för att ge mycket ljus, eftersom den har låg vikt, tål ganska omild behandling och är relativt billig. På rock-scenen hänger PAR-lamporna i klasar. De kan förses med barndoors och färgfilter. På stora scener är det vanligast med 1000 W effekt men det finns landningsljuslampor med mycket högre effekt men även med svagare styrka som 300 W och 500 W och enormt ljusutbyte som går att använda i armaturen. Det finns med lång och kort tub. De första PAR-lamporna som kom var i svart eloxiderad aluminium men idag finns det även i högglanspolerad aluminium. Den minsta PAR-lampan är inte den vanligaste pinspoten (PAR-36) utan PAR 16. PAR 16 använder sig oftast av lampor som har sockeln gy-5. PAR står för Parabolisk Aluminiserad Reflektor / Parabolic Aluminised Reflector.

Super Trouper[redigera | redigera wikitext]

Super Trouper är ett varumärke för en typ av scenstrålkastare tidigare tillverkades av Ballantyne Strong i Omaha, Nebraska. Tillverkningen, försäljning och underhållet såldes 2015 till Syncrolite i Dallas, Texas.[1][2] Super Trouper var inspirationen till ABBAs sång Super Trouper på albumet med samma namn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Syncrolite Purchases Strong Lighting Assets”. Syncrolite. 21 december 2015. http://syncrolite.com/syncrolite-purchases-strong-lighting-assets/. Läst 14 november 2016. 
  2. ^ ”Super Trouper”. Ballantyne Strong. Arkiverad från originalet den 17 juli 2014. https://www.webcitation.org/6R8V5z0C4?url=http://ballantynestrong.com/products-solutions/lighting-2/entertainment-lighting/followspots/super-trouper/. Läst 14 november 2016.