Schlieffenplanen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Schlieffenplanen och Plan XVII

Schlieffenplanen var Tysklands krigsplan för ett krig mot Frankrike. Planen utarbetades av Alfred von Schlieffen mellan 1891 och 1906 då han var tysk generalstabschef.

Planen gick ut på att tyskarna snabbt skulle besegra Frankrike genom att inta Paris och krossa den franska armén på cirka sex veckor, för att sedan anfalla Ryssland, som var allierat med Frankrike och som beräknades mobilisera långsammare än Frankrike. Målet var en snabb seger i väst för att undvika ett tvåfrontskrig.

Hans plan var att största delen av den tyska armén skulle sättas in i väst och av den skulle en liten del gå rakt in i Frankrike för att där engagera den franska armén. En liten tysk styrka i öster skulle ha defensiva uppgifter för att hejda varje rysk offensiv.

För att undvika de franska befästningarna utefter den gemensamma gränsen mellan Tyskland och Frankrike skulle tyska arméernas högra flygel gå genom Luxemburg, Nederländerna och Belgien och i en båge genom norra Frankrike så att Paris kunde vinnas på vägen och därefter vidare österut för att fånga in de franska arméerna som skulle stå fel grupperade, inriktade på Alsace och Lorraine, som övergått till Tyskland 1871. Efter att ha vunnit inringningsstriden skulle de tyska styrkorna transporteras på järnväg öster ut för att möta ryssarna.

Emellertid dog von Schlieffen 1913, ett år innan det skulle visa sig om hans plan skulle vara användbar. Helmuth von Moltke d.y. efterträdde von Schlieffen som generalstabschef efter dennes pensionering 1906. Förbättringar och justeringar gjordes i planen och von Moltkes mest betydelsefulla förändring var beslutet att inte skicka några trupper genom Nederländerna. von Moltke ändrade även storleken på styrkorna genom Belgien och de som gick rakt in i Frankrike så att de var jämnstora, trots von Schlieffens påstådda ord på dödsbädden: "Gör högerflanken stark!" Vidare sattes också en större del av styrkorna in i öst, mot Ryssland.

Vid utbrottet av första världskriget följdes den av von Moltke modifierade Schlieffenplanen. Den tyska armén blev fördröjd i Belgien och gav Frankrike tid att omgruppera. Detta fick till följd precis det som planen syftade till att undvika, nämligen ett tvåfrontskrig. Ingen kan med säkerhet säga att det hade gått annorlunda om man följt von Schlieffens ursprungliga plan. När planen misslyckats i och med den tyska förlusten i slaget vid Marne och dessutom von Moltkes hälsa försämrats blev han avsatt 14 september 1914.

Under andra världskriget använde Hitler Schlieffens idé och kringgick Maginotlinjen med en stor armé och lyckades erövra Frankrike på 44 dagar med blixtkrigstaktiken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

H. P. Wilmott, Första världskriget (2004) ISBN 91-0-010761-1