Pansarfordon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stridsvagn 103 c.
En skylt där förbud mot pansarfordon påvisas.
Pansarfordon.
M8 Ridgeway Armored Gun System.

Pansarfordon är ett samlingsnamn för flera olika typer av motorfordon använda av militären i de flesta stater, kan mycket grovt indelas i:

  • Stridsvagnar som är kraftigt bepansrade fordon med en 75–125 mm kanon som huvudvapen och en vikt på flera tiotals ton. Används främst mot andra pansarfordon. Lätta stridsvagnar är mindre vanliga. De har tunnare pansar och en mindre kraftig kanon men är i gengäld snabbare och mer rörliga.
  • Bandhaubits, ett pansarfordon med en monterad haubits ombord.
  • Pansarskyttefordon (pansarbandvagnar/pansarterrängbilar), lättare bepansrade fordon, ofta med en 20–40 mm kanon som huvudvapen. Vikt över tio ton. Används för att transportera soldater eller för spaning.
  • Stridsfordon lättare bepansrade fordon på band eller hjul, ofta med en 20–40 mm kanon som huvudvapen, avsedda att användas i markstrid.
  • Specialfordon. Dessa är ofta pansarskyttefordon som modifierats för en speciell uppgift. Exempel: pansarvärnsrobotvagnar, luftvärnskanonvagnar, bärgningsbandvagnar och stridledningsvagnar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

I modern tid började pansarfordonens historia tiden strax innan första världskriget. Bepansrade och beväpnade tåg (pansartåg) användes av britterna under boerkriget och under samma period konstruerades de första pansarbilarna som ofta var vanliga bilar och lastbilar som bepansrats och beväpnats med en kulspruta eller lätt kanon.

Flera länder hade även experimenterat med bepansrade traktorer men det var först under första världskriget som dessa tankegångar ledde till de första stridsvagnarna som sattes in av britterna på västfronten. Andra stormakter konstruerade sina egna stridsvagnar och det var en fransk stridsvagn med beteckningen Renault FT som blev stilbildande för alla moderna stridsvagnar med ett huvudvapen i ett torn och motorn baktill.

Under andra världskriget ökade utvecklingen av bepansrade trupptransporter kraftigt i och med den rörliga krigföring som blev följden av stridsvagnens införande, till exempel ändamålsenliga pansarbilar, halvbandvagnar samt pansarbandvagnar. Flera andra typer pansarfordon utvecklades under krigets lopp så som artillerikanonvagnar, pansarvärnskanonvagnar och luftvärnskanonvagnar.

Efterkrigstidens pansarstyrkor vidareutvecklade pansarskyttevagnen och ökade dess eldkraft betydligt till exempel med automatkanoner och pansarvärnsrobotar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]