Schweizertyska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Schweizertyska
Schwiizertüütsch
Talas i Schweiz Schweiz
Språkfamilj Schweizertyska
Latinska alfabetet
Officiell status
Officiellt språk i Schweiz Schweiz
Språkkoder
ISO 639-3
Alemanniskans utbredning.

Schweizertyska (schweizertyska (Zürichdialekt): Schwiizertüütsch, tyska: Schweizerdeutsch) är ett sammanfattande namn på de alemanniska dialekter som talas i Schweiz. Alemanniska talas också i Baden-Württemberg och västra Bayern i Tyskland, Alsace i Frankrike, Vorarlberg i Österrike, Liechtenstein samt hos Walsersamhället i Italien.

Schweizertyskan skrivs i utpräglade kultur- och lingvistiksammanhang samt på alemanniska Wikipedia [1] och för SMS, På Facebook och Youtube m.m. Viktigt att notera är dock att schweizertyskan saknar officiell status, då standardtyska är det officiella språket i de tyskstalande delarna i Schweiz. Allt officiellt såsom skriftlig affärskommunikation, dagstidningar och största delen av seriösa media sker på standardtyska och dessutom förväntas det talas i alla skolor. Nästan alla i de tysktalande delarna av Schweiz behärskar standardtyska, även om det inte är alla som vill prata det.

Schweizertyska skiljer sig markant från standardtyska; om man ponerar att standardtyska är svenska, då är i stort sett Zürichtyska danska och Walsertyska färöiska. Även de schweiziska dialekterna skiljer sig markant från varandra, varvid ömsesidig förståelighet är långt ifrån självklar.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Svenska ordet müsli kommer från schweizertyska och kallas Müesli. Det är mycket viktigt att bemärka att det snarlika Müüsli inte betyder "müsli" utan "möss" ("mus" i plural). Müesli är diminutiv till Mues, tyska Mus, kall gröt, som läkaren Maximilian Oskar Bircher-Benner år 1900 lanserat på sitt sanatorium på Zürichberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på alemanniska.