Schweizertyska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Schweizertyska
Schwiizertüütsch
Talas i  Schweiz
Skriftsystem Latinska alfabetet
Officiell status
Officiellt språk i  Schweiz
Alemanniskans utbredning.

Schweizertyska (schweizertyska (Zürichdialekt): Schwiizertüütsch, tyska: Schweizerdeutsch) är ett sammanfattande namn på de dialekter av det alemanniska språket som talas i Schweiz. Alemanniska talas också i Baden-Württemberg och västra Bayern i Tyskland, Alsace i Frankrike, Vorarlberg i Österrike, Liechtenstein samt hos Walsersamhället i Italien.

Schweizertyskan skrivs i utpräglade kultur- och lingvistiksammanhang samt på alemanniska Wikipedia [1] och för sms m.m. hos ungdomar. Viktigt att notera är dock att schweizertyskan inte har någon som helst form av officiell status, då tyska är det officiella språket i Tyskschweiz: allt officiellt såsom skriftlig affärskommunikation, dagstidningar och största delen av seriösa media sker på tyska och dessutom förväntas det talas i alla skolor. Nästan alla i Tyskschweiz behärskar tyska, även om det inte är alla som vill prata det.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Svenska ordet müsli kommer från schweizertyska och kallas Müesli. Det är mycket viktigt att bemärka att det snarlika Müüsli inte betyder müsli utan möss (mus i plural). Müesli är diminutiv till Mues, tyska Mus, kall gröt, som läkaren Maximilian Oskar Bircher-Benner år 1900 lanserat på sitt sanatorium på Zürichberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]