Scott Walker (musiker)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Scott Walker
Fenklup1968ScottWalker.jpg
FödelsenamnNoel Scott Engel
Pseudonym(er)Scott Walker
Född9 januari 1943 (75 år)
USA Hamilton, Ohio, USA
GenrerArtrock, Pop, Rock, Country
InstrumentGitarr, Elbas, Keyboard, Sång
År som aktiv1958—nutid
SkivbolagPhilips/Fontana, Columbia, Drag City, Virgin, 4AD
ArtistsamarbetenThe Walker Brothers
WebbplatsScott Walker @ 4AD

Noel Scott Engel, känd under artistnamnet Scott Walker, född 9 januari 1943 i Hamilton, Ohio, är en amerikansk musiker. Han var tidigare huvudsångare i The Walker Brothers som splittrades 1967. Scott Walker inledde därefter en framgångsrik solokarriär.

Walker Brothers[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: The Walker Brothers

Scotty Engel, som han kallade sig vid den tiden, träffade John Maus och Gary Leeds och bildade The Walker Brothers. De var inte bröder och ingen av dem hette Walker, men flyttade till England och blev en del av den brittiska vågen i början av 1960-talet. De slog igenom med låten Make It Easy on Yourself 1965 och därefter fick de hitsen The Sun Ain't Gonna Shine Anymore och My Ship Is Coming In. Gruppen splittrades 1967 efter att deras popularitet sjunkit och Scott Walkers solokarriär börjat ta fart.

Scott Walker solo[redigera | redigera wikitext]

Scott Walker slog stort i Storbritannien och hans fyra första album hamnade på Top Ten-listan. Hans blandning av orkestrerade popmelodier, hans speciella barytonröst och inspiration från croonertraditionen gjorde att hans musikstil stack ut rejält från den psykedeliska hippiemusik som var populär under 1960-talets sista år. Låtmaterialet på delar av de tre första soloplattorna bestod av låtar skrivna av Bacharach/David och Mann/Weil samt av Walkers förebild Jacques Brel. På den fjärde skivan, Scott 4, var låtarna uteslutande skrivna av Walker själv.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]