Scouthalsduk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En scouthalsduk med sölja

En scouthalsduk eller seglarhalsduk är en typ av halsduk associerad med scouter och seglare. Den består av en triangulär bit tyg eller en rektangulär bit vikt i en triangel. Den långa ändan rullas mot spetsen, och lämnar kvar en liten bit orullat tyg. Halsduken spänns sedan fast runt halsen med ändarna antingen sammanknutna eller med en sölja eller ett spänne.

Hur halsduken bärs[redigera | redigera wikitext]

Halsdukarna som bärs av seglare är kvadratiska, och viks diagonellt på mitten innan de rullas. Rullningen börjar sedan på den nybildade diagonaländen, halsdukens hypotenusa. Antingen så placeras den rullade halsduken över eller under skjortans krage, med de rullade ändarna på bärarens framsida. Ändarna förenas sedan, antingen med en knop, exempelvis råbandsknopen, eller med en gummisnodd eller andra fästanordningar likt söljor och spännen.

Koppling till scouting[redigera | redigera wikitext]

Gilwell-halsduk och pärlor

En organisation som använder halsduken som en del av sin dräktkod är scoutrörelsen. Halsduken har främst en ceremoniell tradition, men den används även som ett praktiskt hjälpmedel i vildmarken. En orullad halsduk är utformad för att kunna fungera som ett triangulärt tryckförband eller mitella vid första hjälpen.

I de flesta länder bär olika scoutkårer halsdukar med olika färg. Färgerna är vanligtvis "kårfärger" och kan ha en särskild historisk betydelse för kåren eller det lokala samhället.

I andra länder kan individuella patruller identifieras utifrån sina halsdukar och således kan en kår ha en mängd olika halsdukar samtidigt. I båda fallen rör det sig om halsduken och dess färg som ett tecken på identitet.

Gilwell Park-halsduken[redigera | redigera wikitext]

Scouthalsdukarna kan ha en viktig ceremoniell funktion inom scouting också. Ett exempel på det är 1st Gilwell Scout Group-halsduken som tilldelas deltagarna på scoutledarutbildningen Wood Badge.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Även inom den svenska scoutrörelsen används scouthalsduk och sölja som en del av scoutdräkten. De sex svenska förbunden har olika halsdukar och i och med den nya scoutdräktens inträde i juli 2007 är halsduken tillsammans med förbundsmärket det tydligaste tecknet på vilket av de sex förbunden scouten tillhör. Svenska Scoutrådet, som är den paraplyorganisation som förenar de fem scoutförbunden har även de en mörkblå halsduk med gul bård av SSR-loggan som kan bäras istället för förbundshalsduken. Annars är de olika officiella scouthalsdukarna:

Se även[redigera | redigera wikitext]

WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Scoutportalen

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.