Sekulär humanism

Från Wikipedia
Version från den 11 september 2017 kl. 11.03 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.5.1))

Sekulär humanism är en gren av humanismen som säger sig företräda vad man kallar ett rationellt förhållningssätt i motsats till religiösa livsåskådningar som man menar står på irrationell grund[1].

IHEU

Internationellt samlas många organisationer med en sekulärt humanistisk inriktning under paraplyorganisationen IHEU, International Humanist and Ethical Union. Organisationer som vill vara medlemmar i IHEU förväntas ställa sig bakom följande uttalande:

"Humanism är en demokratisk och etisk livsåskådning, som hävdar att människor har rätt och skyldighet att ge mening och form åt sina egna liv. Den står för uppbyggandet av ett mer mänskligt samhälle genom en etik baserad på mänskliga och andra naturliga värden i en anda av förnuft och fritt sökande genom mänskliga förmågor. Den är inte teistisk och den accepterar inte övernaturliga beskrivningar av verkligheten."[2]

IHEU förespråkar att man ska använda ordet humanism i stället för begreppet sekulär humanism, med versalt H ("Humanism") i språk där namn på religioner till skillnad från i svenskan skrivs med inledande versal. Man menar att det ger en större legitimitet åt sekulär humanism som livsåskådning och gör den mer jämställd med religiösa livsåskådningar.[3]

Sekulär humanism i Sverige

Den viktigaste sekulärhumanistiska organisationen i Sverige är Humanisterna (tidigare Human-Etiska Förbundet) som efter påbud[4] från sin internationella moderorganisation IHEU, sedan år 2002 använder ordet humanism som beteckning för sin livsåskådning.

Ett utmärkande drag för dessa humanister, utöver de grundläggande medmänskliga värderingarna och stödet för de mänskliga rättigheterna, är avståndstagandet från religiösa trosuppfattningar. Därmed inte sagt att humanisterna inte intresserar sig för religion som företeelse, men med den grundläggande åskådningen att ingen religion är mer värd eller mer "rätt" än någon annan.

En annan humanistisk organisation i Sverige, som är mindre, heter Human-Etiska Föreningen.

Läror som innehåller sekulär humanism

Viktiga uttolkare

Se även

Humanistiska manifest och deklarationer

Källor

  1. ^ Lindenfors, Patrik & Sturmark, Christer (2016). Sekulär humanism - förnuft, omtanke, ansvar. Förbundet Humanisterna. sid. 15-28. ISBN 978-91-637-8790-4 
  2. ^ ”Artikel på IHEU:s hemsida: "Minimum statement on Humanism"”. Arkiverad från originalet den 26 september 2010. https://web.archive.org/web/20100926213157/http://www.iheu.org/minimum_statement.html. Läst 11 juni 2010. 
  3. ^ ”Artikel på IHEU:s hemsida: "Humanism is Eight Letters, No More"”. http://www.iheu.org/node/180. Läst 11 juni 2010. 
  4. ^ http://www.iheu.org/node/180