Sellafield

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Flygfoto från 2005.

Sellafield är en plats för upparbetning av militära och civila radionuklider nära orten Seascale i Cumbria i North West England, Storbritannien. I området där Sellafield ligger finns och har funnits flera olika anläggningar med anknytning till kärnbränslen. Ursprungligen hette anläggningen Windscale efter en annan ort i området.

Anläggningar[redigera | redigera wikitext]

Vapenplutonium[redigera | redigera wikitext]

I det brittiska kärnvapenprogrammet på 1940- och 1950-talet byggdes här två luftkylda grafitreaktorer för tillverkning av plutonium-239. Vid tillverkningen pumpades radioaktiva ämnen ut i Irländska sjön. Även de nyare anläggningarna har kritiserats för att förorena havet. Enligt Greenpeace är Irländska sjön det mest radioaktivt kontaminerade havet i världen.[1]

1957 utbröt en brand i den grafitmodererade reaktorn Windscale, Windscaleolyckan frigjorde ungefär 1 000 TBq radioaktivt material, däribland ca 600 TBq jod-131.[2] Händelsen räknas som en av de värsta kärnreaktorolyckorna före Tjernobylkatastrofen. Den har i efterhand blivit klassad som en femma på den sjugradiga INES-skalan.

Calder Hall kärnkraftverk[redigera | redigera wikitext]

Här låg även Calder Hall, världens första kommersiella kärnkraftverk med fyra magnoxreaktorer om initialt 60 MWe vardera. Anläggningen togs ur drift den 31 mars 2003. Den 29 september 2007 sprängde man två av dess fyra kyltorn.[3]

Thorp[redigera | redigera wikitext]

Thorp (akronym av Thermal Oxide Reprocessing Plant) byggdes 1983–1992 och används till upparbetning av kärnbränsle från reaktorer i flera olika länder.

I september 2004 drog Europeiska kommissionen Storbritannien inför EG-domstolen med anklagelse om brott mot euratomfördraget. Kommissionen menade att anläggningen hade så höga strålningsnivåer och dåliga siktförhållanden att de besiktningar som är föreskrivna för upparbetningsanläggningar inte kan genomföras.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]