Seqr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Seqr var en mobil betalningsmetod från Seamless som lanserades i Sverige under 2011.[1][2] Efter lanseringen i Sverige har deras verksamhet utökats till bland annat USA, Nederländerna, Spanien, Tyskland, Frankrike och Italien.[3]

Flera svenska företag som Hemköp och McDonalds har anslutit sig till betalningsmetoden. 2014 ansåg dessa kedjor att för få kunder använde sig av mobilbetalningen.[4]

Trots sin relativt stora utbredning har inte Seqr slagit igenom stort hos konsumenter än, troligtvis på grund av att det redan är lätt att betala med kort i Sverige. Kritiker[vem?] menar att det är komplicerat att komma igång och att det känns osäkert att betala med mobilen, att det är ett problem att inte alla butiker tar Seqr, samt att batteriet i telefonen kan ta slut.

Förespråkare[vem?] uppskattar enkelheten med att ha kundklubbar, kvitton och erbjudanden integrerat i appen, och att det sköts automatiskt vid köp. Samt de nya möjligheter som inte kort kan erbjuda, som att betala och förlänga parkeringen fjärrstyrt ifrån Seqr.

I juli 2016 lanserades tjänsten blippa & betala för Android-telefoner. Det gjorde det möjligt för användare att betala i alla butiker med stöd för blipp.

18 April 2018 köptes företaget upp av Glase FinTech AB och appen bytte namn till Glase.

11 December 2018 lades tjänsten ned.[5]

Andra funktioner i Seqr[redigera | redigera wikitext]

Man kan, precis som med Swish, skicka pengar till en annan person via den personens telefonnummer. Det går att köpa varor direkt från en annons, genom att scanna en QR-kod, godkänna och få paketet skickad till sin registrerade adress. På samma sätt kan man genomföra ett köp på internet genom att godkänna beloppet och få varorna hemskickade till sin registrerade adress. Med tjänsten allainsamlingar i Seqr går det att skänka pengar till välgörenhet utan att delar av gåvan försvinner till en mellanhand, dvs organisationen får hela beloppet.

I Seqr finns en enkel kassa, så att man även kan ta betalt med Seqr i mindre skala. Det går även att generera annonser med QR-koder för försäljning.

Säkerhet[redigera | redigera wikitext]

Vissa säkerhetsproblem finns. Liksom med kortbetalning kan telefonen stjälas och användas. Man behöver ange en kod, men den kan iakttas vid köp i butik. Det är ganska vanligt att tjuvar betraktar någon som matar in sin kortkod i butik och sedan stjäl kortet, ett problem som kan finnas även med seqr.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Ekonomiappen Tink vinner mark - men bankerna kämpar emot”. Breakit. http://breakit.se/artikel/276/ekonomiappen-tink-vinner-mark-men-bankerna-kampar-emot. Läst 19 oktober 2015. 
  2. ^ ”Bolagsfakta”. Seamless. Arkiverad från originalet den 14 september 2016. https://web.archive.org/web/20160914200612/http://www.bolagsfakta.se/sites/bolagsfakta.se/files/SeamlessDistributin_2011.pdf. Läst 19 oktober 2015. 
  3. ^ ”SEQR lanseras i Italien. USA och Storbritannien står på tur”. Introduce. Arkiverad från originalet den 4 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160304094316/https://www.introduce.se/foretag/seamless/pressmeddelanden/2015/3/seqr-lanseras-i-italien-usa-och-storbritannien-star-pa-tur/. Läst 19 oktober 2015. 
  4. ^ ”Handlarna: Seqr är en tokflopp”. IT24. http://it24.idg.se/2.2275/1.599411/handlarna--seamless-ar-en-tokflopp. Läst 19 oktober 2015. 
  5. ^ ”Kostade 600 miljoner att bygga – nu skrotas tjänsten” (på sv). Breakit. https://www.breakit.se/artikel/17354. Läst 13 december 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]