Sergej Netjajev

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sergej Netjajev

Sergej Gennadijevitj Netjajev (ryska: Сергей Геннадиевич Нечаев), född 2 oktober (gamla stilen: 20 september) 1847 i Ivanovo, död 3 december (gamla stilen: 21 november) 1882 i Sankt Petersburg, var en rysk nihilist. Han författade Revolutionärens katekes, som börjar med meningen: "Revolutionären är en dömd man" och som uppmanar läsaren att riva ner samhället och alla dess institutioner till varje pris. Netjajev menade att revolutionären skulle ta avstånd från alla mänskliga känslor, även för sina politiska allierade, och bedriva systematisk terrorism i form av mord på väl valda representanter för staten.[1]

Netjajev har beskrivits som den förste moderne terroristen, och Albert Camus menade att "det var i hans person som revolutionen för första gången öppet tog avstånd från kärlek och vänskap".[2] Han var mycket karismatisk och lyckades till och med omvända sina fångvaktare så att han kunde fly ur fängelset han för tillfället befann sig i med deras hjälp.

Under en period hade han inflytande över den mer namnkunnige anarkisten Michail Bakunin, som refererade till honom som "min pojke" och samarbetade med honom i flera år, innan han slutligen tog avstånd från honom.

Det har hävdats att Netjajev hade ett avgörande inflytande på Lenins syn på revolutionär politik.[3] Även Black Panther Party i USA inspirerades av Netjajevs kompromisslöshet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] Arkiverad 1 maj 2017 hämtat från the Wayback Machine.:Sergei Nechayev The Revolutionary Cathechism, läst 2012-10-12
  2. ^ Per Arne Bodin "Ärkenihilist lade grunden för terrorismen" i Svenska Dagbladet, läst 2012-10-12
  3. ^ Michael Prawdin (1961) The Unmentionable Nechaev: A Key to Bolshevism, London, George Allen & Unwin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]