Svarta pantrarna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flygblad utdelat inför ett möte 1970.

Svarta pantrarna (eng. Black Panther Party, BPP) var en amerikansk kommunistisk organisation, grundad 1966, som kämpade för afroamerikanernas rättigheter. 1973 upplöstes partiet efter att splittringarna blev för stora. De fick mycket uppmärksamhet i media för sitt aggressiva uppträdande, sitt sociala program och sina självförsvarskurser.

Svarta pantrarna var en av flera organisationer som kämpade för de svartas rättigheter i USA. Det som skilde dem från de andra organisationerna var deras socialistiska närmande av frågor inom samhället, samt deras revolutionstänkande. Direkt vid bildandet av Svarta pantrarna skrevs ett 10-punktsprogram som fungerade som ett manifest för vad de ville ha och uppnå. Bland annat ville man ha frihet, bostäder anpassade för mänskligt leverne, utbildning till afroamerikaner för afroamerikaner om afroamerikaner och om afroamerikaners roll i historien. Man ville ha ett omedelbart slut på polisbrutaliteten mot, och mördandet av afroamerikaner. Man ville även att alla afroamerikaner som satt fängslade skulle bli frisläppta och att alla skulle få en rättvis rättegång. Man ville ha rättigheten att bestämma över sina egna öden som människor. De bestämde sig i samband med bestämmandet att grunden till organisationen skulle vara 10-punktsprogrammet, även för att uniformen för medlemmarna skulle bestå av blå tröjor, svarta byxor, svarta läderjackor, svarta baskrar samt synligt burna laddade hagelgevär. Deras motto var ”Power to the People”.

Bland de mest kända ledarna kan nämnas Bobby Seale, Huey P. Newton, Angela Davis och Eldridge Cleaver.

Grupper har i nutid försökt använda det redan etablerade namnet, till exempel Khalid Abdul Muhammad, tidigare ledare för Nation of Islam detta utan grundarnas tillåtelse eller medgivande.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Återförening av Svarta pantrarna, 2006.

The Black Panther Party for Self-Defense bildades den 15 oktober 1966 i Oakland, Kalifornien av Huey P. Newton och Bobby Seale. The Black Panther Party for Self-Defense var en politisk organisation som var en helt afroamerikansk organisation som var beväpnade och talade för revolution.

Efter att ha utpekats som en våldsförespråkande organisation på grund av olika incidenter och deras öppna bärande av vapen kom de 1968 att ändra organisationens namn till the Black Panther Party (BPP), Svarta pantrarna, för att lägga fokus mer på sin politik.

När Huey P. Newton som var ena grundaren till organisationen blev skjuten och arresterad i oktober 1967, för mordet på en vit polisman, gick människor ihop i en kampanj som kom att kallas för ”the Free Huey movement”. Dock släpptes inte Huey förrän ett par år senare.

Under tiden växte Svarta Pantrarna och lokalavdelningar uppkom i de flesta stora städerna i USA. Det uppskattade antalet medlemmar var 2 000, och de hade ännu fler supportrar. De var en inspiration för många och flera likasinnade organisationer växte upp i hela USA, inte bara bland den svarta befolkningen utan nu även bland latinamerikaner, asiater, vita, och så småningom även bland de äldre i samhällena som bildade organisationen ”the Gray Panthers”. Man kunde också finna supportergrupper i USA, och internationellt bland annat i Japan, Tyskland, Frankrike, England, Sydafrika, Israel och Sverige.

The Black Panther Party drog igång över 35 så kallade överlevnadsprogram, som alla drevs av medlemmar i organisationen, och gick under slogan ”Surviving Pending Revolution”. Inspirerade av Maos lilla röda startade de upp flera medicinska kliniker inom de svarta samhällena dit folk kunde komma och få kostnadsfri sjukvård. Människor med drog- och alkoholmissbruk gavs rehabilitering. Man gav även ut gratis frukost till skolbarn varje dag, och redan ett par år efter starten ökade antalet skolbarn som försågs med gratis frukost varje dag till 10 000 bara i Oakland.

FBI satte ihop ett program som kallades COINTELPRO, vars mål var att ödelägga Svarta pantrarna genom strategier som att använda sig av informatörer och infiltratörer, överfall och mord.

1971-74 försvann de flesta av Svarta pantrarnas ledare på olika sätt, antingen genom att fly, fängslas eller genom att bli mördade eller hotade. Men organisationen lyckades under den perioden med hjälp av sina supportrar att rösta in Lionel Wilson som borgmästare i Oakland, Kalifornien.

Svarta Pantrarnas tradition lever även vidare idag runt omkring i världen i ghettobaserade områden. I Sverige har en snarlik organisation grundats som går under namnet Pantrarna-För upprustning av förorten. Det rör sig om individer från de multikulturellt ghettobaserade områdena i Sverige som gått ihop under mottot "all makt åt folket" och arbetar för social rättvisa genom politisk aktivism.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]