Shelley Winters

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shelley Winters i Med sting i näven (1954).

Shelley Winters, född Shirley Shrift 18 augusti 1920[1] i East St. Louis, Illinois, död 14 januari 2006 i Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelerska.

Hon växte upp i Brooklyn, New York. Spelade med i skolpjäser och arbetade som affärsbiträde och fotomodell för att finansiera sina teaterlektioner. Broadwaydebut 1941. Filmdebut 1943 i What a Woman! Sitt stora genombrott fick hon 1951 som den gravida fabriksarbeterskan som dränks av sin förförare i filmen En plats i solen.

Under 1970-talet hade hon stora framgångar på Broadway.

I slutet av 1980-talet utgav hon sina memoarer, där hon säger sig ha haft kärleksaffärer med alla de stora stjärnorna i Hollywood, från Burt Lancaster och Errol Flynn till Marlon Brando. Hon var gift fyra gånger, bland annat med den italienskfödde skådespelaren Vittorio Gassman 1952-54, med vilken hon fick en dotter, och åren 1957-1960 med skådespelaren Anthony Franciosa.

Den öppna, livliga, temperamentsfulla och politiskt aktiva Winters har Oscarbelönats två gånger samt nominerades för en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll i SOS Poseidon.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Winters använde dock födelseåret 1922 under större delen av sin karriär