Shelley Winters

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Shelley Winters i Med sting i näven (1954).

Shelley Winters, född Shirley Shrift 18 augusti 1920[1] i East St. Louis, Illinois, död 14 januari 2006 i Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornien, var en amerikansk skådespelare.

Hon växte upp i Brooklyn, New York. Spelade med i skolpjäser och arbetade som affärsbiträde och fotomodell för att finansiera sina teaterlektioner. Broadwaydebut 1941. Filmdebut 1943 i What a Woman! Sitt stora genombrott fick hon 1951 som den gravida fabriksarbeterskan som dränks av sin förförare i filmen En plats i solen.

Under 1970-talet hade hon stora framgångar på Broadway.

I slutet av 1980-talet utgav hon sina memoarer, där hon säger sig ha haft kärleksaffärer med alla de stora stjärnorna i Hollywood, från Burt Lancaster och Errol Flynn till Marlon Brando. Hon var gift fyra gånger, bland annat med den italienskfödde skådespelaren Vittorio Gassman 195254, med vilken hon fick en dotter, och åren 1957–60 med skådespelaren Anthony Franciosa.

Den öppna, livliga, temperamentsfulla och politiskt aktiva Winters har Oscarbelönats två gånger samt nominerades för en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll i SOS Poseidon.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Winters använde dock födelseåret 1922 under större delen av sin karriär