Trasdockan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Trasdockan
(The Night of the Hunter)
GenreThriller
RegissörCharles Laughton
ProducentPaul Gregory
ManusJames Agee
Charles Laughton
Baserad påNattens onda ögon av Davis Grubb
SkådespelareRobert Mitchum
Shelley Winters
Lillian Gish
OriginalmusikWalter Schumann
FotografStanley Cortez
KlippningRobert Golden
DistributionUnited Artists
PremiärUSA 26 juli 1955 (USA)
Sverige 30 oktober 1958 (Sverige)
Speltid93 minuter
LandUSA USA
Språkengelska
NyinspelningarNight of the Hunter (1991)
IMDb SFDb

Trasdockan (originaltitel: The Night of the Hunter) är en amerikansk thrillerfilm från 1955 i regi av Charles Laughton.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Robert Mitchum spelar den psykopatiske men karismatiske predikanten Harry Powell, som vissa skulle kalla en verklig "ulv i fårakläder". Han delar cell med en man, Ben Harper, som i sömnen berättar att hans barn har hans rånbyte på 10 000 dollar gömda någonstans. Mannen blir ett par dagar senare dömd till döden. Då Powell blir frisläppt söker han upp mannens hustru Willa Harper och gifter sig med henne för att komma åt de två barnen, John och Pearl, som han listat ut har pengarna. Han mördar sin nya hustru och går på jakt efter barnen som flyr från honom i natten.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmens regissör Charles Laughton.

Filmen, som utspelar sig i West Virginia längs med Ohiofloden under 1930-talet, är baserad på romanen Nattens onda ögon av Davis Grubb. Filmen är enligt vissa en av de märkligaste, och mest skrämmande, som någonsin producerats i Hollywood, en slags allegori om det goda och det onda.

Filmen regisserades av den brittisk-amerikanske skådespelaren Charles Laughton, och skulle komma att bli Laughtons enda film som regissör på grund av ett dåligt mottagande från både publik och kritiker när den gick upp på biograferna. Tidningen Variety menade bland annat att den obevekliga terrorn som går igenom Davis Grubbs litterära förlaga (Nattens onda ögon) gick förlorad i Laughtons och producenten Paul Gregorys översättning.[1] Senare så har filmen fått retrospektiv uppskattning och 1992 så blev den av USA:s kongressbibliotek bedömd att vara "kulturellt, historiskt eller estetiskt signifikativ" och valdes ut för bevaring i deras National Film Registry.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Couchman, Jeffrey (2009). The Night of the Hunter: A Biography of a Film. Northwestern University Press. ISBN 978-0-810-12542-1 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Varietys medarbetare (31 december 2019). ”The Night of the Hunter”. Variety. https://variety.com/1954/film/reviews/the-night-of-the-hunter-1200417786/. Läst 20 januari, 2018. 
  2. ^ Couchman 2009, s. 216.