Shoot 'em up

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För filmen, se Shoot 'Em Up (film).
Typiskt shoot 'em up-spel, med rymdfarkoster och sidscrollande skärm.

Shoot 'em up (engelska:, av shoot "skjut" och beat 'em up) är en datorspelsgenre där spelaren oftast har begränsade möjligheter att styra ett objekt, ofta en rymdfarkost, och spelarens huvuduppgift är att skjuta ned fiender och undvika farliga hinder. Klassiska shoot 'em up-spel är bland andra Asteroids, Space Invaders och Galaga.

Shoot 'em up-spel är ofta mycket svåra, vilket gör att de riktar sig till en begränsad marknad. På grund av detta så släpps det inte särskilt många shoot 'em up-spel utanför Japan i dag.

Man kan dela upp Shoot 'em ups i två genrer:

  • Klassiska shmups - Den absolut vanligaste typen. Ganska få skott på skärmen och med en stor träffyta på spelaren. Power ups är vanliga, och bland de mer välkända sådana finns troligtvis "smartbomb" från Gradius-serien, som spränger alla fiender på skärmen.


  • Bullet Hell/Manic Shooter (ungefär kulhelvete/vanvettigt skjutspel) - En ganska ny företeelse Antalet skott på skärmen samtidigt är ofta enormt, men i gengäld så är spelarens träffyta mycket mindre, oftast bara en enda pixel i mitten av spelaren. Till skillnad från klassiska shmups så är användandet av power ups väldigt begränsat, oftast har man bara vapnet man startar med och eventuellt en eller flera smart bombs. På grund av svårighetsgraden så är det ganska få som spelar dessa spel, men på den japanska marknaden finns det ett flertal gratisspel att tillgå, många av dem gjorda i programspråket D.

Exempel på shoot 'em up-spel[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://uk.gamespot.com/wii/action/bloodywolf/review.html?om_act=convert&om_clk=gssummary&tag=summary;review