Sionstoner

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sionstoner
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
GenrePsalmbok
UtgivenFrån 1889

Sionstoner var Evangeliska Fosterlands-Stiftelsens (EFS) sångbok från 1889[1] fram till 1986, då den ersattes med 1986 års psalmbok samt ett tillägg på 100 äldre och nyare psalmer.

Ursprungligen var titeln Sångbok för den kristiliga andakten, men redan samma år ändrades titeln till Sionstoner: Sångbok för den kristliga andakten. Av förorden i de äldsta utgåvorna framgår att en diskussion pågick mellan olika samfund, om vilket samfund som hade upphovsrätt och därmed rätt att ge ut en sångtext för allmän sång i församlingarna. Ofta anges inte författares namn, utan sångsamlingen ur vilken en text har hämtats. Förkortningar för sådana källor är Ahnf. = Ahnfelts sånger av Oscar Ahnfelt, Hemlt. = Hemlandstoner[förtydliga], Missionsf. = Svenska Missionsförbundets sångbok, Sionst. för tidigare versioner av Sionstoner, Sv. ps. = Den svenska psalmboken, Sönd. = Stockholms söndagsskolförenings sångbok (1882) och Ungdomst. = Ungdomstoner med flera förkortningar på förlag eller särskilda sångsamlingar i direkt anslutning till enskilda sångtexter.

Genom åren blev det flera reviderade upplagor, främst:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Sionstoner”. Nationalencyklopedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/sionstoner. Läst 15 oktober 2017.