Sjöleopard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sjöleopard
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Hydrurga leptonyx.JPG
Sjöleopard
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
(orankad) Sälar
Familj Öronlösa sälar
Phocidae
Släkte Hydrurga
Gistel, 1848
Art Sjöleopard
H. leptonyx
Vetenskapligt namn
§ Hydrurga leptonyx
Auktor Blainville, 1820
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Sjöleopard eller leopardsäl (Hydrurga leptonyx) är en öronlös säl som lever i havet runt Antarktis och vandrar ibland till Australiens, Nya Zeelands och Sydamerikas kuster. Djuret utgör den enda arten i släktet Hydrurga.

Djuret har ett platt huvud och vassa tänder. Främre fenorna är extremt långa och hjälper sjöleoparden att nå en hög hastighet. Hannen är omkring 3 meter lång och nästan 270 kilogram tung. Honan är större med en vikt omkring 400 kilogram och en längd av 4 meter. Pälsen är ovanpå mörkgrå och silvervit på buken. På huvudet och sidorna har djuret gråa fläckar.

Vid sidan av späckhuggaren är sjöleoparden det största rovdjuret i vattnet runt Antarktis. Det lever ensam vid kanten av isflaken. Sjöleopardens föda är djurplankton (ungefär 50%) och ryggradsdjur som pingviner och andra sälarter. Fiskar spelar en mindre roll.

För att äta krill har sjöleoparden kindtänder som liknar krabbätarsälens. Annars jagar djuret weddellsälar, krabbätarsälar, pälssälar och pingviner. Bytet fångas vanligen i vattnet. Flyr bytet upp på isen följer sjöleoparden efter. För att undkomma en attack från sjöleoparden behöver bytet mycket tur.

Idag finns det troligtvis 400 000 sjöleoparder och beståndet är inte hotat.

2003 blev en brittisk biolog angripen och dödad av en sjöleopard, vilket tros vara första gången en sjöleopard orsakat en människas död.[2]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Southwell, C. 2008 Hydrurga leptonyx. Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. <www.iucnredlist.org>. Läst 12 december 2010.
  2. ^ National Geographic News - Leopard Seal Kills Scientist in Antarctica. Läst 2007-01-13.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]