Sjusovaren

Från Wikipedia
Sjusovaren
(Sleeper)
GenreKomedi, science fiction
RegissörWoody Allen
ProducentJack Grossberg
ManusWoody Allen, Marshall Brickman
SkådespelareWoody Allen
Diane Keaton
John Beck
FotografDavid M. Walsh
PremiärUSA 17 december 1973 (USA)
Speltid89 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Sjusovaren (originaltitel Sleeper) är en amerikansk science fiction-komedifilm från 1973 regisserad och skriven av Woody Allen. I roller finns bland andra Woody Allen, Diane Keaton och John Beck.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Miles Monroe (spelad av Allen) vaknar upp i framtiden efter att av misstag varit nedfryst i hundratals år (han la egentligen in sig på sjukhus för ett magsår). Monroe har tinats upp av en motståndsgrupp som vill störta framtidsvärldens diktator. Eftersom han inte har någon biometrisk identitet registrerad av övervakningssamhället som alla andra människor är han "osynlig" och kan komma in på platser som motståndsrörelsen inte kan.

Monroes upptinare arresteras dock snart och han tvingas fly och hamnar hos den något korkade poeten Luna Schlosser (spelad av Diane Keaton). Tillsammans lyckas de ta sig fram till diktatorn av vilken bara näsan finns kvar efter en bombattack. Näsan är tänkt att användas till att klona ledaren och därmed återupprätta hans välde men paret lyckas ta näsan och slänga den under en ångvält.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Manuset är löst baserat på H.G. Wells roman När den sovande vaknar som dock inte är en humoristisk bok.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]