Skärgårdsslaget vid Sandöström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Skärgårdsslaget vid Sandöström
Del av Finska kriget
Ägde rum 2- 3 augusti, 1808
Plats Sandöström, Karuna
Resultat Rysk seger
Stridande
Sverige Sverige Ryssland Ryssland
Befälhavare/ledare
SverigeÖnnert Jönsson Ryssland Fredrik Vilhelm von Buxhoevden

Skärgårdsslaget vid Sandöström var ett sjöslag under det finska kriget 1808-09.

När sjökriget pågick i den Åbo-Åländska skärgården anlände ryska förstärkningar till Åbo. Det blev ett prioriterat mål för svenskarna att försöka hindra dessa förstärkningar från att nå den ryska sjöstyrkan som redan slogs i skärgården. Svenskarna hade ett starkt förband vid Sandöström, där man tänkte föra ett avgörande slag. Redan den 21 juli utkämpades ett mindre slag i området när svenskarna förberedde sina försvarsverk.

På morgonen den 2 augusti anföll ryssarna de svenska försvarspositionerna med en stor styrka på omkring 40 båtar. Dagen utvecklade sig i en dålig riktning för svenskarna och Önnert Jönsson träffades och dog av sina skador. Svenska förstärkningar kunde inte heller anlända på grund av dåliga vindförhållanden. Svenska landstyrkor om omkring 1000 man som var ämnade för att stöda sjöoperationerna satte igång först när kustflottan hade insett sig besegrad. Dagen avslutades med att Buxhoevden själv anlände för att fira segern. När han landsteg blev han närapå tillfångatagen av svenska styrkor och var tvungen att snabbt fly ut til havs med sina båtar.

Nästa dag kunde den svenska kustflottan dra sig tillbaka i god ordning till Åland. Trots förlusten kunde svenskarna ännu hålla havet, tack vare de kombinerade svenska och brittiska högsjöflottornas aktiviteter. Den ryska baltiska flottan var tidvis blockerad i Baltischport i Estland. Efter Sandöström var de ryska styrkorna dock starkare i skärgården, eftersom de hade tillåtits gå samman och förstärka varandra.