Skattkammarön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Skattkammarön (olika betydelser).
Skattkammarön
Omslag av David Ljungdahl 1919
Omslag av David Ljungdahl 1919
FörfattareRobert Louis Stevenson
OriginaltitelTreasure Island
OriginalspråkEngelska
OmslagsbildN.C. Wyeth
LandFörenade kungariket Storbritannien och Irland Storbritannien
ÄmnePirater
GenreÄventyr
Utgivningsår1883
Karta, troligtvis av Robert Louis Stevenson.

Skattkammarön (engelska: Treasure Island) är en roman av Robert Louis Stevenson som först publicerades 1883.[1] Romanen har gett upphov till ett flertal filmer och tv-serier och populariserade flera grepp och klichéer i populärkulturella skildringar av pirater.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bokens huvudperson är pojken Jim Hawkins. Handlingen utspelar sig under 1700-talet och börjar i England, där Jims föräldrar äger ett värdshus som heter Amiral Benbow. En gammal sjöman tar en dag in på värdshuset. Kaptenen ger den unge Hawkins en silverslant i månaden för att hålla utkik efter andra sjömän. När dessa män en dag uppsöker kaptenen, finner de honom död efter ett slaganfall orsakat av för mycket romdrickande. När unge Hawkins och hans mor länsar kaptenens sjömanskista hittar de en skattkarta, som visar en ö där en skatt ligger nedgrävd. De beger sig till byn och visar kartan för godsägare Trelawney och doktor Livesey. Därefter börjar upprustningen för en skattjakt, och med skeppet Hispaniola lämnar de Bristol och seglar iväg ut på havet.

Under resan upptäcker Hawkins att några av besättningsmännen ombord planerar ett myteri. I spetsen för myteriet står kocken Long John Silver. Väl framme på ön bryter myteriet ut och besättningen splittras. Det är nu Hawkins sida som har skattkartan och John Silvers sida som har skeppet. Jim och hans vänner träffar en gammal strandsatt sjörövare, Ben Gunn, på ön. Silver får då skattkartan, men blir lurad. Ben hade nämligen redan hittat skatten och sedan gömt den igen. På tillbakaresan stannar sjömännen till i Spanska Amerika där John Silver stjäl en del av skatten och lämnar skeppet, medan övriga sjömän seglar tillbaka hem till Bristol.

Filmatiseringar i urval[redigera | redigera wikitext]

  • 1918 – Skattkammarön, amerikansk film från 1918 i regi av bröderna Sidney och Chester Franklin.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Författaren Harold Augustin Calahan skrev 1935 en uppföljare till romanen; Back to Treasure Island. En svenskspråkig översättning; Tillbaka till Skattkammarön, utkom 1942 på förlaget B. Wahlströms ungdomsböcker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lotta Olsson (15 juni 2004). ”Skattsökandet fortsätter”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/arkiv/radio-och-tv/skattsokandet-fortsatter/. Läst 14 oktober 2016. 
  2. ^ ”Omslag av VHS-fodralet.”. https://i.imgur.com/tJXPh29.jpg. Läst 24 augusti 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]