Skattkammarön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Skattkammarön (olika betydelser).
Skattkammarön
Omslag av David Ljungdahl 1919
Omslag av David Ljungdahl 1919
Författare Robert Louis Stevenson
Originaltitel Treasure Island
Originalspråk Engelska
Omslagsbild N.C. Wyeth
Land Storbritannien
Ämne pirater
Genre äventyr
Utgivningsår 1883
karta, troligtvis av Robert Louis Stevenson

Skattkammarön (engelska: Treasure Island) är en roman av Robert Louis Stevenson som först publicerades 1883.[1]

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Boken handlar om pojken Jim Hawkins. Handlingen börjar i 1700-talets England. Jims föräldrar äger ett värdshus som heter Amiral Benbow. En gammal sjöman tar en dag in på värdshuset. Kaptenen ger den unge Hawkins en silverslant i månaden för att hålla utkik efter andra sjömän. När dessa män en dag uppsöker kaptenen, finner de honom död av för mycket romdrickande. När unge Hawkins och hans mor länsar kaptenens sjömanskista hittar de en skattkarta. De beger sig till byn och visar kartan för godsägare Trelawney och doktor Livesey. Därefter börjar upprustningen för en skattjakt, och med skeppet Hispaniola lämnar de Bristol och seglar iväg ut på havet. Under resan upptäcker Hawkins att några av besättningsmännen ombord planerar ett myteri. I spetsen för myteriet står kocken Long John Silver. Väl framme på ön bryter myteriet ut och besättningen splittras. Det är nu Hawkins sida som har skattkartan och John Silvers sida som har skeppet. Jim och hans vänner träffar en gammal strandsatt sjörövare, Ben Gunn, på ön. Silver får då skattkartan, men blir lurad. Ben hade nämligen redan hittat skatten och gömt om den. På tillbakaresan stannar sjömännen till i Spanska Amerika där John Silver stjäl en del av skatten och sticker iväg från skeppet, medan övriga sjömän seglar tillbaka hem till Bristol.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Författaren Harold Augustin Calahan skrev 1935 en uppföljare till romanen; Back to Treasure Island. En svenskspråkig översättning; Tillbaka till Skattkammarön, utkom 1942 på förlaget B. Wahlströms ungdomsböcker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lotta Olsson (15 juni 2004). ”Skattsökandet fortsätter”. Dagens nyheter. http://www.dn.se/arkiv/radio-och-tv/skattsokandet-fortsatter/. Läst 14 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]