Skoluniform

Från Wikipedia
Indisk skoluniform 2015.

Skoluniform är en enhetlig klädsel som bärs av eleverna i en skola. De är vanliga i många länder i världen.

Skoluniformer i världen[redigera | redigera wikitext]

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Storbritannien har en väl etablerad tradition av skoluniformer som övertagits av ett stort antal samväldesländer (länder som under en period styrts av Storbritannien).

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har skoluniformer förekommit sparsamt. En del läroverk hade en särskild skärmmössa som elever förväntades bära utomhus[källa behövs]. Några få privatskolor har en uniform eller skolmärke som används vid särskilda tillfällen, som avslutningar; detta gäller främst Lundsbergs skola[1], Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket[2] och Grennaskolan[3].

Även om skolor i Sverige inte använder skoluniform är det förbjudet för elever att bära kläder och symboler som strider mot den svenska skolans värdegrund, till exempel symboler med utpräglat nazistiska motiv. I mars 2005 dömdes till exempel en 15-årig pojke i Laholm för hets mot folkgrupp sedan han kommit till skolan i ett halsband med nazistsymboler.[4]

Kristdemokraterna föreslog i juni 2005 att enskilda skolor skulle ges rätt att införa skoluniform om de så önskar[5], och sedan dess har argument för skoluniform hörts allt oftare i svensk debatt. Liknande idéer har återigen hörts efter den borgerliga valsegern år 2006, men har aldrig försökt genomföras.

Läsåret 2017 instiftade Nordic International School skoluniform som gäller för elever och personal på sina skolor.[6] Skolverket granskade under samma läsår skolorna och kom fram till att Nordic International School inte kunde straffa elever om de väljer att inte använda uniformen.[7] Skolorna valde då att avskaffa skoluniformen och istället införa en klädkod som en del av ordningsreglerna. Klädkoden är densamma som skoluniformen och fungerar i praktiken likadant.[6] Nordic International School står för de ljusblå kläderna som tillhör klädkoden, däribland en uppsättning av fem Pikéer, skjortor, tjocktröjor och ett par inneskor. Utöver det skall eleverna bära mörkblå byxor som föräldrarna står för.[8]

USA[redigera | redigera wikitext]

I USA har skoluniform historiskt varit ovanligt i offentliga skolor. Sedan 1990-talet har dock en förändring gradvis ägt rum och det beräknas att omkring en femtedel av alla elever i offentliga skolor numera har skoluniform. Det är särskilt vanligt förekommande i storstadsområden. En del privatskolor använder sedan länge skoluniform. Bill Clinton var en stark förespråkare för skoluniform.

Sydafrika[redigera | redigera wikitext]

Sista året bärs denna slips på Nobamba High School, Port Shepstone Sydafrika.

I Sydafrika använder man precis som i många andra länder men till skillnad från Sverige skoluniformer. Precis som många andra före detta brittiska kolonier har sydafrikanska skolor enhetliga och obligatoriska skoluniformer för barn i skolan över förskolenivå.[9] En skoluniform är en kostnad för familjerna eftersom de alltid bekostas av familjerna själva. Enligt studier [10] stärker enhetlig klädsel vi-känslan och kan göra skillnaderna ekonomiskt mindre märkbara i skolan. Skolor i städer har i större utsträckning krav på kavaj och slips än på skolorna i landsbygden. De flesta skolor har speciella uniformer för toppstudenter som presterar extra bra i ett visst/flertal ämnen. I städer som Kapstaden är det vanligt att man få klä sig i sina egna kläder om de är propert och formellt klätt. Vanligtvis erbjuds även en vinteruniform och en sommaruniform. [11]Hur skoluniformen ser ut beror på vilken skola du går på och ofta har skolan ”sina” speciella färger på uniformen d.v.s. att skoluniformerna inte ser likadana ut på varje skola. Eftersom det inte finns någon sydafrikansk lag som säger att det skall vara könsneutrala koder gällande kläder är det fortfarande en skillnad mellan uniformerna för flickor och pojkar.

Sovjetunionen[redigera | redigera wikitext]

I Sovjetunionen övertogs det tsarryska systemet med skoluniformer och utvidgades till att även omfatta folkskolorna. Pojkar bar en militäriskt inspirerad uniform. Flickornas uniform bestod av en brun klänning och ett svart förkläde, vilket dock vid särskilda tillfällen, som skolavslutningar, ersattes av ett vitt förkläde. För det vita förklädet var reglerna friare och många bar hemmasydda volangförkläden. Medlemskap i Sovjetunionens unga pionjärer var i praktiken obligatoriskt och organisationens röda halsduk bars vid organisationens aktiviteter på skolan. Efter Sovjetunionens fall avskaffades den sovjetiska skoluniformen omgående, men det är vanligt förekommande att ryska skolflickor frivilligt bär klänning och vitt volangförkläde i samband med skolavslutning och andra viktiga händelser.

Argument för och emot[redigera | redigera wikitext]

Brasiliansk skoluniform.

Förespråkarna för skoluniform anser att det förhindrar tävlingar om märkeskläder. Barn med mindre välbemedlade föräldrar slipper därmed känna sig utanför. En skoluniform kan även bidra till att stärka gemenskapen och skolidentiteten. Det är också möjligt att skoluniform minskar mobbning.

Med skoluniform ges eleverna möjlighet att hitta andra sätt att uttrycka sin personlighet än genom ytlig klädhets. Eleverna har vidare alltid möjligheten att ge uttryck för en eventuell personlig klädstil på sin fritid, vilket även är situationen för många yrkesarbetande. Denna frihet är dock illusorisk i den mån elevernas klädval styrs av modeindustrin.

Förespråkare för skoluniform menar att många fördomar är baserade på skoluniformer i ålderdomligt snitt. Numera finns det skolkläder i moderna utföranden, men ett pilotprojekt i Basel 2007 visade att ungdomarna där föredrog uniformer i klassisk stil. [12]

Motståndarna anser att skoluniform är ett ingrepp i den personliga friheten och att det kan sänka självkänslan för elevdemokrati. Man menar även att mobbare ändå hittar något annat att reta sig på, att man bör stoppa mobbningen på andra sätt och lära eleverna att acceptera att man har olika kläder och att man är olika.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Angus Young, gitarrist i AC/DC, uppträder i skoluniform under konserter med bandet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Lundsbergs skola”. Arkiverad från originalet den 7 december 2013. https://web.archive.org/web/20131207173325/http://www.lundsbergsskola.se/index.php?id=57. Läst 29 november 2011. 
 2. ^ ”Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket”. Arkiverad från originalet den 18 januari 2012. https://web.archive.org/web/20120118025411/http://www.sshl.se/elev/skoluniform/. Läst 29 november 2011. 
 3. ^ ”Skillnader och likheter mellan det svenska och det nyzeeländska skolsystemet på förskole- och grundskolenivå” ( PDF). Malmö högskola. 17 april 2004. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1489878/FULLTEXT01.pdf. Läst 29 november 2011. 
 4. ^ ”Sveriges Radio”. 8 mars 2005. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=572247. Läst 29 november 2011. 
 5. ^ ”Kd vill ha uniform i skolorna”. Dagens Nyheter. 3 juli 2005. Arkiverad från originalet den 11 april 2016. https://web.archive.org/web/20160411204020/http://www.dn.se/nyheter/politik/kd-vill-ha-uniform-i-skolorna/. Läst 29 november 2011. 
 6. ^ [a b] ”Vårt uppdrag”. Nordic International. Arkiverad från originalet den 26 januari 2019. https://web.archive.org/web/20190126220917/https://nordicinternational.se/sv/our-mission/. Läst 26 januari 2019. 
 7. ^ ”Skolinspektionen säger nej till krav på skoluniform”. lararnastidning.se. https://www.lararen.se/nyheter/senaste-nytt/skolinspektionen-sager-nej-till-krav-pa-skoluniform. Läst 26 januari 2019. 
 8. ^ ”Frågor och svar”. Nordic International. Arkiverad från originalet den 26 januari 2019. https://web.archive.org/web/20190126221000/https://nordicinternational.se/sv/om-oss/faq/. Läst 26 januari 2019. ”Klädkod för elever och personal” 
 9. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 22 juli 2010. https://web.archive.org/web/20100722160229/http://www.southafrica.info/services/education/edufacts.htm#21. Läst 16 januari 2013. 
 10. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 31 maj 2013. https://web.archive.org/web/20130531040731/http://www.kzine.se/2012/01/skoluniform-for-en-trivsammare-miljo/. Läst 16 januari 2013. 
 11. ^ http://www.corpun.com/rules2.htm#zaschools
 12. ^ ”Skola vill hejda märkeshysteri”. Svenska Dagbladet. 5 mars 2007. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/skola-vill-hejda-markeshysteri_1068561.svd. Läst 20 maj 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]