Ugn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ugn för matlagning i kök
En vedeldad stenugn för bakning av Pizza.

Ugn är ett slutet utrymme avsett för förbränning, eller i mer allmän betydelse ett slutet utrymme där en hög temperatur kan åstadkommas.

Ugnar inom matlagning[redigera | redigera wikitext]

Inom matlagning finns framför allt eldade ugnar, elektriska strålningsugnar, gasugnar, varmluftsugnar, solugnar och mikrovågsugnar. Ugnar används för bakning, grillning och gratinering. Olika ugnstemperaturer behövs i olika sammanhang.

Varmluftsugn[redigera | redigera wikitext]

Varmluftsugnar har fläktar som cirkulerar luften så att en jämnare värmefördelning åstadkoms, ungefär samma temperatur överallt i ugnen vilket tex gör det möjligt att ha många plåtar på olika nivåer samtidigt.

Varmluftsugnar finns dels som så kallad äkta varmluftsugn, där ett värmeelement finns vid fläkten. Luften värms med hjälp av det och luften värmer sedan i sin tur maten. Och dels som så kallad falsk varmluftsugn eller fläktassisterad ugn där värmeelement vid fläkten saknas. Luften värms, och samtidigt maten, med de vanliga värmeelementen, över och under värmen. Det är en vanlig ugn med en cirkulationsfläkt.[1][2]

En tumregel är att ett matrecept som är avsett för ugn utan fläkt bör ha temperaturen justerad 20 °C nedåt då ugn med fläkt används.[3]

Ugnar för förbränning[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera olika typer av ugnar där förbränning är huvudsyftet. En krematorieugn är byggd för att omvandla mänskliga lik eller kadaver till aska (kremering). En avfallsugn är oftast avsedd för kommunalt avfall.

Ugnar inom tillverkningsindustrin[redigera | redigera wikitext]

Inom tillverkningsindustrin finns ugnar för industriell process och produktion. Exempel inkluderar masugnar, kalkugnar, ljusbågsugnar, glasugnar och keramikugnar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Laga i varmluft
  2. ^ Vad är skillnaden mellan varmluftsugnar och fläktassisterade ugnar?
  3. ^ Oven temperatures by John Pope Our guide to converting °C and °F, what to do with a fan oven, and the mystery of ‘gas marks’.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]